Az angol puding régen a gazdagok kiváltsága volt, ma már azonban sok konyhában készítik el, ráadásul nem csak a britek.
Bár mi magyarok általában bejglit, zserbót, hólabdát, és ehhez hasonló isteni sütiket szoktunk összedobni Karácsonykor, addig a britek az angol pudingra szavaznak, és bár a hagyományos magyar sütiknek nincs párja, néha érdemes szétnézni más nemzetek konyhájában is.
Az angol puding a mi gyümölcskenyerünkre hajaz leginkább, bár annál sokkal szaftosabb, és fűszeresebb, szinte túlteng benne a karácsonyi ízvilág, ráadásul szintén különlegesség, hogy ez a puding gőzöléssel készül. Mutatjuk, mire gondolunk.
Hozzávalók
- 10 deka finomliszt
- 10 deka zsemlemorzsa
- 12 deka puha vaj
- 80 gramm kristálycukor
- 60 gramm barna nádcukor
- 1 mokkáskanál só
- 35 deka összevágott aszaltgyümölcs-keverék
- 12 deka apróra vágott kandírozott narancshéj
- 2 darab tojás
- 1 tesákanál mézeskalácsfűszer-keverék
- 4 evőkanál brandy
- 1 nagy evőkanál vaj (a forma kikenéséhez)
- 1 mokkáskanál fahéj
- 2 teáskanál narancslé
- 1 teáskanál citromlé
- 10 deka apróra vágott mandulaforgács
- 1 darab alma lereszelve
Ezzel a desszerttel semmi különösebb dolgunk nem lesz, csak alaposan összekeverni a hozzávalókat, amit bele kell öntsük egy alaposan kivajazott, nagyobb kuglófformába, majd állítsuk egy vízzel teli tepsibe.
Ha ez megvan akkor toljuk előmelegített sütőbe, és gőzöljük 130 fokon négy órán keresztül.
Ha szükséges, pótoljuk közben a vizet.
Amikor kihűlt, akkor óvatosan fordítsuk ki a formából.
[sc name=”facebook” ]