A sütőtökös muffin itthon is nagyon divatos lett az elmúlt években, és ez nem véletlen: illatos, puha, és ízletes, amire szinte lehetetlen nemet mondani. 

A muffint számtalan változatban elkészíthetjük, lényegében csak rajtunk múlik, hogy mivel dobjuk fel az alapverziót. Mivel most igazán beköszöntött az ősz, eljött a sütőtökös változat ideje, amely már régóta népszerű az USA-ban, és az elmúlt években nálunk is egyre divatosabb lett. A sütőtökös muffint végtelenül egyszerű elkészíteni, csak meg kell sütni a sütőtököt, össze kell keverni a hozzávalókat, betolni a sütőbe, és már kész is az ínycsiklandó őszi sütemény.

Sütőtökös muffin

  • 5 dkg sütőtök
  • 2 tojás
  • 0,8 dl olívaolaj
  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg barna cukor
  • 1 kávéskanál kardamom
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 0,5 dl víz
  • bio 1 narancs aprított héja és leve

A meghámozott, kimagozott, kockára vágott sütőtököt forró sütőben megsütjük, pürésítjük, hűlni hagyjuk.

Egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a kardamomot és a csipet sót. Egy másik tálban elvegyítjük a tojásokat, az olívaolajat és a kihűlt tökpürét. A két tál tartalmát sima masszára dolgozzuk, majd a papírkapszlikkal bélelt (12-es) muffinsütő mélyedéseibe egyenletesen elosztjuk.

190 fokos, légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Közben a cukrot vízzel összemelegítjük, a narancs héját nagyon alaposan megmossuk, megtisztítjuk, majd apró kockára vágjuk, a levét kifacsarjuk. A cukorszirupba csurgatjuk a narancs levét, beleszórjuk héját, végül összeforraljuk.

A muffint narancsos sziruppal leöntve tálaljuk.

[sc name=”facebook” ][/sc]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: