A sütőtökös muffin itthon is nagyon divatos lett az elmúlt években, és ez nem véletlen: illatos, puha, és ízletes, amire szinte lehetetlen nemet mondani.
A muffint számtalan változatban elkészíthetjük, lényegében csak rajtunk múlik, hogy mivel dobjuk fel az alapverziót. Mivel most igazán beköszöntött az ősz, eljött a sütőtökös változat ideje, amely már régóta népszerű az USA-ban, és az elmúlt években nálunk is egyre divatosabb lett. A sütőtökös muffint végtelenül egyszerű elkészíteni, csak meg kell sütni a sütőtököt, össze kell keverni a hozzávalókat, betolni a sütőbe, és már kész is az ínycsiklandó őszi sütemény.
Sütőtökös muffin
- 5 dkg sütőtök
- 2 tojás
- 0,8 dl olívaolaj
- 15 dkg liszt
- 15 dkg barna cukor
- 1 kávéskanál kardamom
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 10 dkg cukor
- 0,5 dl víz
- bio 1 narancs aprított héja és leve
A meghámozott, kimagozott, kockára vágott sütőtököt forró sütőben megsütjük, pürésítjük, hűlni hagyjuk.
Egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a kardamomot és a csipet sót. Egy másik tálban elvegyítjük a tojásokat, az olívaolajat és a kihűlt tökpürét. A két tál tartalmát sima masszára dolgozzuk, majd a papírkapszlikkal bélelt (12-es) muffinsütő mélyedéseibe egyenletesen elosztjuk.
190 fokos, légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Közben a cukrot vízzel összemelegítjük, a narancs héját nagyon alaposan megmossuk, megtisztítjuk, majd apró kockára vágjuk, a levét kifacsarjuk. A cukorszirupba csurgatjuk a narancs levét, beleszórjuk héját, végül összeforraljuk.
A muffint narancsos sziruppal leöntve tálaljuk.
[sc name=”facebook” ][/sc]