Fotó: Ester Kocht
A habos tejbegríz lazább, könnyedebb állagú, mint a klasszikus változat, és igazán remek választás, ha ennénk valami finom, habos nyalánkságot.
A tejbegríz örök klasszikus, ami ha máshonnan nem is, a suli menzájáról biztosan ismerős. Jó eséllyel mindenki emlékszik még arra, amikor a konyhásnéni óriás merőkanállal merte ki a kondérból a tejes finomságot, majd szórta rá a cukorral elkevert kakaót.
Bár a menzás verziót is kedveltünk, létezik egy extrább változat, amely lazább, könnyebb állagú, mint az eredeti, és legalább olyan finom is.
1 liter tej
7 evőkanál búzadara
3 db tojás
3 evőkanál kristálycukor
A tetejére:
fahéjas cukor
1 liter tejből és 7 evőkanál búzadarából híg tejbegríz főzünk: a tejet feltesszük forrni. Hozzáadjuk a búzadarát, és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Lassan forraljuk 5 percig, közben kevergetjük. A végén a cukrot és a sót is hozzáadjuk.
Ezután 3 tojás sárgáját ízlés szerint kikeverünk kristálycukorral (kb. 3 evőkanál). 3 tojás fehérjét kemény habbá verünk.
A grízt lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a tojássárgájás-cukros keveréket, majd visszatesszük a tűzre és 1 percig forraljuk.
Ismét lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a felvert tojásfehérjét is, visszatesszük a tűzre és ismét 1 percet forraljuk.
Tányérba vagy pohárba töltjük, majd fahéjas cukorral megszórjuk a tetejét. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
[sc name=”facebook” ][/sc]
Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…
Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…
Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…
Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…
Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…
Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…