Fotó: Kungsömen
December 13-án, Luca napján itthon a pogácsa- és gombócfőzésnek van hagyománya, Svédországban pedig a Luca macskája nevű kelt tésztának, amit egészen Újévig sütnek és fogyasztanak a svédek.
A kacskaringós kelt tésztának a sáfrány adja meg a különleges ízt és színt, az aranyló kalács ugyanis Szent Lúcia fényeit szimbolizálja, amire a hosszú éjszakák és sötétség közepette még inkább ki vannak éhezve az éjszaki népek.
Szent Lúcia napja olyan kedves ünnep a svédek számára, hogy a Lussakatter vagy Lussebullar, vagyis a Luca macskája mellett, bulival és hajukba tűzött fénykoszorúkkal is megünneplik a fényhozó lány legendáját.
5 dekagramm élesztőt 5 deciliter meleg, cukros tejben felfuttatunk. Ehhez hozzáadunk 10 deka cukrot és 10 dekagramm olvasztott margarint, majd sóval és sáfránnyal fűszerezzük. Körülbelül 1 kiló liszthez adjuk, és 25 dkg kesellával elkeverjük.
Mivel ezt a hozzávalót nem könnyű itthon megszerezni, helyettesíthetjük negyed kiló mascarponéval vagy túróval is a tésztában.
Langyos helyen mintegy 3/4 óráig kelesztjük, majd ujjnyi vastag, 15-20 cm-es nudlikat sodrunk belőle, amelyeket nyolcas formában feltekerünk.
A két kunkor közepébe egy-egy szem mazsolát teszünk.
A tetejüket tojással szépen megkenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lángon körülbelül 30 percig sütjük.
Smaklig måltid!
[sc name=”facebook” ]
Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…
Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…
Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…
Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…
Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…
A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…