December 13-án, Luca napján itthon a pogácsa- és gombócfőzésnek van hagyománya, Svédországban pedig a Luca macskája nevű kelt tésztának, amit egészen Újévig sütnek és fogyasztanak a svédek.
A kacskaringós kelt tésztának a sáfrány adja meg a különleges ízt és színt, az aranyló kalács ugyanis Szent Lúcia fényeit szimbolizálja, amire a hosszú éjszakák és sötétség közepette még inkább ki vannak éhezve az éjszaki népek.
Szent Lúcia napja olyan kedves ünnep a svédek számára, hogy a Lussakatter vagy Lussebullar, vagyis a Luca macskája mellett, bulival és hajukba tűzött fénykoszorúkkal is megünneplik a fényhozó lány legendáját.
5 dekagramm élesztőt 5 deciliter meleg, cukros tejben felfuttatunk. Ehhez hozzáadunk 10 deka cukrot és 10 dekagramm olvasztott margarint, majd sóval és sáfránnyal fűszerezzük. Körülbelül 1 kiló liszthez adjuk, és 25 dkg kesellával elkeverjük.
Mivel ezt a hozzávalót nem könnyű itthon megszerezni, helyettesíthetjük negyed kiló mascarponéval vagy túróval is a tésztában.
Langyos helyen mintegy 3/4 óráig kelesztjük, majd ujjnyi vastag, 15-20 cm-es nudlikat sodrunk belőle, amelyeket nyolcas formában feltekerünk.
A két kunkor közepébe egy-egy szem mazsolát teszünk.
A tetejüket tojással szépen megkenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lángon körülbelül 30 percig sütjük.
Smaklig måltid!
[sc name=”facebook” ]
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…