Luca macskája, avagy így készül a kelt kalács Svédországból

December 13-án, Luca napján itthon a pogácsa- és gombócfőzésnek van hagyománya, Svédországban pedig a Luca macskája nevű kelt tésztának, amit egészen Újévig sütnek és fogyasztanak a svédek. 

A kacskaringós kelt tésztának a sáfrány adja meg a különleges ízt és színt, az aranyló kalács ugyanis Szent Lúcia fényeit szimbolizálja, amire a hosszú éjszakák és sötétség közepette még inkább ki vannak éhezve az éjszaki népek.

Szent Lúcia napja olyan kedves ünnep a svédek számára, hogy a Lussakatter vagy Lussebullar, vagyis a Luca macskája mellett, bulival és hajukba tűzött fénykoszorúkkal is megünneplik a fényhozó lány legendáját.

Fotó Stowr

Hozzávalók

  • 5 dkg élesztő
  • 5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg  margarin
  • 1 kg liszt
  • sáfrány
  • 25 dkg kesella (mascarpone vagy túró)
  • mazsola
  • A tetejére:
  • tojás

 

5 dekagramm élesztőt 5 deciliter meleg, cukros tejben felfuttatunk. Ehhez hozzáadunk 10 deka cukrot és 10 dekagramm olvasztott margarint, majd sóval és sáfránnyal fűszerezzük. Körülbelül 1 kiló liszthez adjuk, és 25 dkg kesellával elkeverjük.

Mivel ezt a hozzávalót nem könnyű itthon megszerezni, helyettesíthetjük negyed kiló mascarponéval vagy túróval is a tésztában.

Langyos helyen mintegy 3/4 óráig kelesztjük, majd ujjnyi vastag, 15-20 cm-es nudlikat sodrunk belőle, amelyeket nyolcas formában feltekerünk.

A két kunkor közepébe egy-egy szem mazsolát teszünk.

A tetejüket tojással szépen megkenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lángon körülbelül 30 percig sütjük.

Smaklig måltid!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

16 óra ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

17 óra ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago