a kávé a véletlennek köszönhető

Tudtad, hogy konyhai katasztrófáknak, háború keltette élelmiszer hiánynak vagy egyszerű véletlenennek köszönhetjük napjaink néhány kedvenc ételét és italát is? Legyen szó városi legendákról, mítoszokról vagy évezredekkel ezelőtti történtekről, némelyikük felfedezésének története bizony vicces és szórakoztató.

Mit szólnál, ha az mondanánk, hogy eredetileg kukoricapehelyet kellene enned a libidód ellen, vagy, hogy az első rózsaszín limonádét piszkos mosóvízből készítették, amelybe rózsaszín harisnyát öblítettek, és a tüzelésre használt szenet gyógyszerként értékesítették, amely talán kokaint is tartalmazott? A legtöbb feltalálónk hibát hibára halmozva alkotta meg mai finomságainkat.

A feltalálók egy részét már régen elfelejtette a történelem (hiszen 6000 év elég sok idő), egyes gyártók pedig úgy döntöttek, hogy saját, sőt néha még jobb verzióikkal is előállnak, miközben azzal dicsekednek, hogy újdonságot alkottak világunk számára. Ezen ételek és italok némelyikének évekig tartott a kifejlesztése és tökéletesítése, és néhányuk egyszerűen úgy keletkezett, hogy épp nem volt szakács a közelben, vagy egy fagyos éjszakán véletlen kint felejtették.

Kávé

a kávé a véletlennek köszönhető | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához

Évszázados legenda szerint a kávé Etiópiából származik. A történet szerint egy Kaldi nevű kecskepásztor észrevette, hogy a kecskéi nagyon energikusakká válnak, és nem alszanak éjszaka, miután elfogyasztották egy, a közelben található cserje bogyóit. Elmésélte élményeit a helyi kolostor szerzeteseinek, és hamarosan mindenki kortyolgatta ezt a serkentő italt, amely segített nekik fent maradni az esti imák hosszú óráiban. Hamarosan a kávébab eljutott az Arab-félszigetre és elterjedt az egész világon.

Nachos

a nachos a véletlennek köszönhető | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához

Egy városi legenda mesél arról, hogy Ignacio ‘Nacho’ Anaya Garciá épp a Piedras Negras étterem (Coahuila állam, Mexikó) konyhájában dolgozott, amikor a közeli amerikai katonai bázis maroknyi katonafelesége betoppant az étterembe. Mivel csak Garciá volt az étteremben, a szakácsot sehol nem találta, így gondolt egyet és gyorsan néhány tortillát sajttal és jalapeñóval kevert össze, és Nachos especiales névre keresztelte. Mára már a világ minden táján előszeretettel fogyasztott uzsonna vált belőle! Nacho tavalyi 124. születésnapjáról még a Google Doodle is megemlékezett. A történethez hozzá tartozik, hogy Nacho végül saját éttermet nyitott.

Pálcikás jégkrém | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához

A 11 éves Fran Epperson a házuk udvarán víz és szódabikarbóna keverékével játszott  egy fa keverő segítségével. Egyik nap véletlen kint felejtette a “kisérleti” keverékét az udvaron éjszakára, amely reggelre megfagyott.  Ahogy valószínűleg bármely 11 éves gyerek megtenné, megnyalta a megfagyott keveréket rájött, hogy milyen forradalmi édességet készített. Üzletét azzal indította el, hogy az „Epsicles” névre keresztelt nyalánkságot a szomszédoknak adta el, majd később már a vidámparkokban is értékesítette. Szabadalmaztatta termékét, amely 20 évvel később „Pop’sicles” névre változtatta. Epperson később eladta a vállalkozását, nagy bánatára, hisz soha többé nem keresett annyi pénzt, mint sikere kezdetén.

Nutella

 | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához

Egy olasz pék, Pietro Ferrero az 1940-es években a csokoládé alternatíváját próbálta létrehozni a második világháborúban tapasztalható csokoládé hiány miatt. Nem is sejtette, hogy a mogyoró, a cukor és egy csipet kakaó új világhírű édességet teremthet.

Sör

a sör is a véletlennek köszönhető | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához

A mezopotámiaiakat 6000 évvel ezelőtt nagyon bosszantotta az a tény, hogy a kenyér előállításához tárolt gabonaszemek átnedvesedtek, és valami fura oknál fogva folyadékká erjedtek. Hamarosan rájöttek, hogy nincs értelme elpocsékolni az ember által valaha gyártott egyik legrégebbi ital készítésének lehetőségét és persze fogyasztását. A sör létezésének legrégebbi bizonyítéka szerint az emberek vörös szívószálakon keresztül kortyolgatják ezt az italt egy óriási közösségi tálból. Nem lehetett rossz party.

Kukoricapehely

a kukoricapehely is a véletlennek köszönhető | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához

Eredetileg a kukoricapehely az egészséges étrend része volt, amellyel a szexuális vágyak elnyomását vagy legalábbis csökkentését igyekeztek megoldani. Két testvér. Dr. John Harvey Kellogg és Will Keith ‘WK’ Kellogg, gyógyfürdőjükben és szanatóriumukban, szigorú hetednapi adventisták voltak, és hirdették a vegetarianizmust, és folyamatosan új recepteket állítottak elő a lehető legkíméletesebb ételekhez – fűszerezés és hús nélkül – amelyekkel csökkenteniük kellett volna a látogatók szex iránti vágyát, és természetesen fel kellett volna hagyniuk a maszturbáció „önszennyezésének” vágyával is. Egyszer túl sokáig hagyták főni a búzát, és mivel pelyhekben álltak össze így úgy döntöttek, hogy egyszerűen megpirították, hogy a nedvességüket elveszítsék. Később más gabonákkal kísérletezve előálltak a kukoricapehellyel, amelyek nagyon gyorsan olyan híres szanatóriumi vendégek kedvenceivé váltak, mint Amelia Earhart, Henry Ford, Mary Todd Lincoln és még sokan mások. A mai napig valószínűleg a Kellogg márkaneve a leghíresebb a kukoricapelyhek piacán, és csak 2015-ben több mint 13 milliárd dollár profitot hozott a vállalatnak.

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Nyers Marcell
Hirdetés: