Desszert

Nyugtató és csípős: chilis forró csokoládé

A chilis forró csokoládé kényeztető és melengető finomság, ami akkor tökéletes, ha éppen hogy csíp. 

Hűvös téli időben, ha édeségre vágyunk, de nem szeretnénk egy fél délelőttöt a konyhában sütögetni, akkor egy mesés forró csoki igazán jó választás, amely a talpunktól a fejünk búbjáig képes átmelegíteni. Sokan már a forró kakaót vagy a mindenféle alapokból kikevert pudingszerűségeket is előszeretettel hívják forró csokinak, holott az autentikus verzió bizony igazi, jó minőségű csokoládéból készül.

Bár a forró csokira előszeretettel tekintünk italként, valójában egy teljes értékű desszertről van szó, amit saját szájízünk szerint hangolhatunk. Azt azonban érdemes figyelembe vennünk, hogy a chilis forró csokoládé bizony nem édes, inkább keserű, amit csakis a legmagasabb kakaótartalmú csokiból érdemes elkészíteni.

Természetesen nem kell ész nélkül nekiállni, és rengeteg chilit beleszórni a csokiba, hiszen nem az a lényeg, hogy ihatatlan legyen, hanem, hogy pikáns csavart vigyünk az étcsokoládé kissé kesernyés ízébe.

Fotó: 9Kitchen

Hozzávalók

  • 50 gramm étcsokoládé (70-80 %-os)
  • másfél deciliter tej
  • fahéj
  • ízlés szerint friss chili vagy chilipor
  • negyed teáskanál vaníliakivonat

 

A tejet a fűszerekkel együtt szépen felforraljuk, és belekeverjük a lereszelt vagy nagyon apróra felvágott étcsokoládét.

Elkeverjük, és körülbelül  tíz percig állni hagyjuk.

Felvert tejszínhabbal vagy magában szürcsölgetjük el.

Jó étvágyat kívánunk hozzá.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

7 nap ago