A fűszeres sült szilva csodás illatű, önmagában is remek desszert, ami tökéletes választás, ha ránk jön a nassolhatnék.
A sült szilva elkészítéséhez mindössze néhány alapanyag szükséges, a végeredmény mégis összetett és ízekben gazdag lesz. Szinte recept sem kell hozzá, olyan egyszerűen elkészíthetjük, ráadásul nemcsak desszertként állja meg a helyét, de sült húsok mellé köretnek is ideális.
Fűszeres sült szilva
500 g szilva
3-4 evőkanál méz
1 dl víz vagy vörösbor
ízlés szerint fahéj, csillagánizs, vanília, szegfűszeg
A szilvákat megmossuk, papírtörlővel áttörölgetjük, majd félbevágjuk. Nem szükséges kimagozni, egyrészt mert attól ízesebb lesz a szilva, másrészt sütés után is egyszerűen el tudjuk távolítani.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, ráhelyezzük a félbevágott szilvákat vágott felükkel felfelé. Rácsorgatjuk a mézet attól függően, hogy milyen édes a gyümölcs (alternatívaként nádcukor is használható).
Ízlés szerint megszórjuk a fűszerekkel. Ezt kedvünkre variálhatjuk: mehet rá fahéj, vanília, szegfűszeg és csillagánizs is, attól függően, melyiket szeretnénk. A kardamon és a gyömbér is jól passzol hozzá.
180 fokos (alul-felül) előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A sütési idő fajtától függően változhat, így lehet 20 perc, vagy akár 40 perc is. Akkor jó, ha sötétvörös és megpuhult a szilva, és egy kis szirupot is engedett.
[sc name=”facebook” ][/sc]