Készítsünk fánkot ricottából!

Bár már lassan vége van a farsangi szezonnak, aki hozzánk hasonlóan imádja a fánkot, annak a ricottafánk különleges receptjét is érdemes kipróbálni. 

A túrófánk nagy-nagy kedvencünk, és nem csak az íze miatt, hanem azért is, mert nem kell se keleszteni, se dagasztani, és úgy általánosságban sincs vele nagy gond. Az olasz konyha egyik kedvelt alapanyagából készült ricottafánkra is épp ez igaz: körülbelül 10 perc alatt megvan az összeállítás, amely után már csak annyi dolgunk van, hogy szép sorjában kisüssük a puffancsokat.

Fotó Marisas Italian Kitchen

Hozzávalók

250 g ricotta
100 g kristálycukor
10 g vaníliás cukor
170 g búzaliszt
2 db tojás (nagyobb)
1/2 db közepes citrom lereszelt héja és kifacsart leve
1/2 db közepes narancs lereszelt héja és kifacsart leve
6 g sütőpor
1 csipet
ízlés szerint porcukor a szóráshoz
ízlés szerint dzsem/mogyorókrém/gyümölcs- vagy csokiszósz a tálaláshoz
Előkészítjük és kimérjük a hozzávalókat. A narancs és a citrom héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk. A sütőport elvegyítjük a liszttel.
A tojásokat kettéválasztjuk sárgájákra és fehérjékre. A fehérjékhez adunk egy csipet sót, majd kemény habbá verjük. Egy másik keverőtálban a sárgájákhoz adjuk a kristálycukrot és vaníliás cukrot, majd habosra keverjük őket.
A tojásos keverékhez mehet a citrusok kifacsart leve és lereszelt héj, valamint a ricotta is, majd ezt az egészet szép simává kikeverjük. Ehhez a masszához több részletben hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet, és óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérje habot is. Egy könnyű, laza masszát kell kapnunk.
Egy magasabb falú lábasban közepes hőn kb. kétujjnyi olajat hevítünk, majd egy, a forró olajba mártott evőkanállal kis puffancsokat szaggatunk az olajba. Elsőre csak, mert sülés közben növekedni fognak a fánkok, illetve fontos, hogy legyen helyünk forgatni őket. Időnként ezt meg is tesszük, és kb. 2-3 perc alatt szép aranysárgára sütjük a fánkokat.
A kész puffancsokat konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat teljesen leszedjük róla, majd még melegen fogyasszuk őket. Ízlés szerint porcukorral meghintve kínáljuk és fogyasszuk őket.
Bár szerintünk önmagában is nagyon finom, aki még kicsit turbózná, az dzsemet, gyümölcs- és/vagy csokiszószt, mogyorókrémet is adhat hozzá. Kész is az isteni ricottafánk, jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago