A pihe-puha sárgabarackos gombóc annyira guszta, hogy komoly kihívás megvárni, hogy kihűljön. 

A hazai sárgabarack szezon nagyjából az eper szezont követi, és az őszibarack szezont előzi meg. A zamatos, lédús gyümölcs remekül illik a különféle piskótákba, krémes sütikbe, de a gombócba is legalább olyan jól passzol, mint a szilva.

Ha van otthon egy nagy adag gyönyörű sárgabarack, akkor feltétlenül készítsd el ezt a receptet, de csakis régi krumpliból, az új krumplitól ugyanis túlságosan vizes lenne.

Sárgabarackos gombóc 

  • 1 kg burgonya
  • 30-40 dkg liszt (vagy amennyit felvesz)
  • 2-3 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 kg sárgabarack
  • kockacukor
  • őrölt fahéj
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • fahéjas porcukor a tálaláshoz

A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, majd ha hűlt egy kicsit, akkor meghámozzuk, és még melegen áttörjük, kiterítve hűlni hagyjuk. Ha már teljesen hideg, egy kevs sóval meghintjük,  hozzáadjuk az olvasztott vajat és a liszt felét, majd összedolgozzuk, és annyi lisztet adunk hozzá gyúrás közben, amennyit felvesz.

Lisztezett deszkán a tésztát kinyújtjuk, majd akkora négyzetekre vágjuk, hogy elférjen benne a barack. A gyümölcsöt kimagozzuk, mindegyik közepébe egy szem kockacukrot és egy kevés őrölt fahéjat teszünk, majd a tésztára tesszük, széleit összefogjuk, és gombócot formázunk belőle.

Egy serpenyőben vajat olvasztunk, majd folyamatos kevergetés mellett a zsemlemorzsát  aranybarnára pirítjuk.

Egy nagyobb lábasban vizet forralunk egy kevés sóval, majd a már gyöngyöző vízbe beletesszük a gombócokat. Amikor feljönnek a víz tetejére, még néhány percig hagyjuk főni, majd szűrőkanállal kivesszük.

A kifőtt gombócokat pirított zsemlemorzsába tesszük, meghempergetjük benne őket, majd fahéjas porcukorral tálaljuk.

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: