Desszert

Sütlaç, a sütőben sült tejberizs

Aki otthonosan mozog a török gasztronómia fantáziadús ételei között, annak biztosan ismerősen cseng a sütlaç, azaz a sütőben sült tejberizs, amely a baklava, tulumba és lokum mellett az egyik legnépszerűbb török édesség. 

A sütlaç csupa olyan jó tulajdonsággal rendelkezik, amely miatt feltétlenül érdemes nekifogni: könnyű elkészíteni, kevés alapanyag kell hozzá, nincs túlédesítve, ráadásul a magyar ízvilághoz is rendkívül közel áll. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy kicsivel tovább tart összedobni, mint a mi tejberizsünket, ám ha rászánjuk az időt és az energiát, az eredményben egész biztosan nem fogunk csalódni.

Sütőben sült tejberizs

150 gr rizs
1 liter hideg víz
1 liter hideg tej
200 gr kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
45 gr kukoricakeményítő
1 csipet só
1 kávéskanál vanília aroma

Vízben, fedő alatt, kis lángon elkezdjük megfőzni a rizst. Ha a víz elfőtte magát, felöntjük az összes hideg tejjel, majd a tejet forrásig főzzük. Ezalatt a félretett 2 dl vizet összekeverjük a vanília aromával és a kukoricakeményítővel.

Ha a tej forrni kezd, hozzáöntjük és összekeverjük. Innentől számítva kb. 10 percig, folyamatos keverés mellett forraljuk. Ezután hozzákeverjük a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd ha ezzel még egyet rottyan a tejberizs, levehetjük a tűzről.

Végül a megfőtt tejberizst kis hőálló tálkákba vagy alu-tálkákba szedjük (a tálkákat csak kb. 3/4 részükig töltsük meg). A tálkálat gáztepsire tesszük, és öntünk alá 5-6 dl vizet. 180 C fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük míg a tejberizsek teteje pirulni nem kezd (kb. 40 perc). Vigyázzuk sütőajtó nyitáskor a kicsapódó forró gőzzel!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago