Desszert

Sütlaç, a sütőben sült tejberizs

Aki otthonosan mozog a török gasztronómia fantáziadús ételei között, annak biztosan ismerősen cseng a sütlaç, azaz a sütőben sült tejberizs, amely a baklava, tulumba és lokum mellett az egyik legnépszerűbb török édesség. 

A sütlaç csupa olyan jó tulajdonsággal rendelkezik, amely miatt feltétlenül érdemes nekifogni: könnyű elkészíteni, kevés alapanyag kell hozzá, nincs túlédesítve, ráadásul a magyar ízvilághoz is rendkívül közel áll. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy kicsivel tovább tart összedobni, mint a mi tejberizsünket, ám ha rászánjuk az időt és az energiát, az eredményben egész biztosan nem fogunk csalódni.

Sütőben sült tejberizs

150 gr rizs
1 liter hideg víz
1 liter hideg tej
200 gr kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
45 gr kukoricakeményítő
1 csipet só
1 kávéskanál vanília aroma

Vízben, fedő alatt, kis lángon elkezdjük megfőzni a rizst. Ha a víz elfőtte magát, felöntjük az összes hideg tejjel, majd a tejet forrásig főzzük. Ezalatt a félretett 2 dl vizet összekeverjük a vanília aromával és a kukoricakeményítővel.

Ha a tej forrni kezd, hozzáöntjük és összekeverjük. Innentől számítva kb. 10 percig, folyamatos keverés mellett forraljuk. Ezután hozzákeverjük a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd ha ezzel még egyet rottyan a tejberizs, levehetjük a tűzről.

Végül a megfőtt tejberizst kis hőálló tálkákba vagy alu-tálkákba szedjük (a tálkákat csak kb. 3/4 részükig töltsük meg). A tálkálat gáztepsire tesszük, és öntünk alá 5-6 dl vizet. 180 C fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük míg a tejberizsek teteje pirulni nem kezd (kb. 40 perc). Vigyázzuk sütőajtó nyitáskor a kicsapódó forró gőzzel!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

22 óra ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago