Categories: DesszertReceptek

Sütlaç, a sütőben sült tejberizs

Aki otthonosan mozog a török gasztronómia fantáziadús ételei között, annak biztosan ismerősen cseng a sütlaç, azaz a sütőben sült tejberizs, amely a baklava, tulumba és lokum mellett az egyik legnépszerűbb török édesség. 

A sütlaç csupa olyan jó tulajdonsággal rendelkezik, amely miatt feltétlenül érdemes nekifogni: könnyű elkészíteni, kevés alapanyag kell hozzá, nincs túlédesítve, ráadásul a magyar ízvilághoz is rendkívül közel áll. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy kicsivel tovább tart összedobni, mint a mi tejberizsünket, ám ha rászánjuk az időt és az energiát, az eredményben egész biztosan nem fogunk csalódni.

Sütőben sült tejberizs

150 gr rizs
1 liter hideg víz
1 liter hideg tej
200 gr kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
45 gr kukoricakeményítő
1 csipet só
1 kávéskanál vanília aroma

Vízben, fedő alatt, kis lángon elkezdjük megfőzni a rizst. Ha a víz elfőtte magát, felöntjük az összes hideg tejjel, majd a tejet forrásig főzzük. Ezalatt a félretett 2 dl vizet összekeverjük a vanília aromával és a kukoricakeményítővel.

Ha a tej forrni kezd, hozzáöntjük és összekeverjük. Innentől számítva kb. 10 percig, folyamatos keverés mellett forraljuk. Ezután hozzákeverjük a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd ha ezzel még egyet rottyan a tejberizs, levehetjük a tűzről.

Végül a megfőtt tejberizst kis hőálló tálkákba vagy alu-tálkákba szedjük (a tálkákat csak kb. 3/4 részükig töltsük meg). A tálkálat gáztepsire tesszük, és öntünk alá 5-6 dl vizet. 180 C fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük míg a tejberizsek teteje pirulni nem kezd (kb. 40 perc). Vigyázzuk sütőajtó nyitáskor a kicsapódó forró gőzzel!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago