Cékla – 5 érv, hogy miért fogyaszd rendszeresen

Ha egészséges zöldséget kellene mondanunk, akkor biztos, hogy a top 5-be belekerülne a cékla. Egy valódi szuperfood, itt az ideje hát, hogy jobban megismerjük!

Javítja az állóképességet

Less el pár trükköt a sportolóktól. Például kezdheted is a céklával! De, hogy miért is kedvelik annyira? Ez a zöldség a szokásosnál magasabb nitráttartalommal rendelkezik, körülbelül hússzor annyi található benne, mint más zöldségekben. És, hogy miért is jó a nitrát? Bár kezdetben egyes kutatások óva intettek a nitrátoktól, a legújabb fejlemények szerint éppen ellenkező a helyzet: a nitrátok ugyanis képesek elősegíteni a véráramlást, illetve a vérnyomást is alacsonyan tartják. Nem véletlenül találkozhatunk velük  a legtöbb sportitalban.

Vérszegénység ellen

Akinek alacsony a hemoglobin szintje, semmiképpen ne feledkezzen meg a cékláról. Magas vas és folsav tartalma, szintén jó hatással van a vérképzésre. Ami pedig különösképpen a cékla javára írható, hogy a benne lévő vasat jobban képes hasznosítani az emberi szervezet, mint a sok más növényből származót. Ezt érdemes észben tartanunk, ugyanis a vas hasznosulása különösen nehézkes.

Cékla

Gyulladáscsökkentő

Betain tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással bír, védi a sejteket, rendszeres fogyasztása betegségmegelőző hatással is bír. Magas rosttartalmának köszönhetően az emésztőrendszerre is jó hatással van. Egész jó. ugye?

Betacianin az antioxidáns

A cékla színét adó erős pigmentek betacianin néven ismertek. A bordó zöldség festékanya erős antioxidáns, amely segít a káros szabadgyökök kordában tartásában. Hozzátennénk, hogy az intenzív festékanyaggal bíró zöldségek szinte kivétel nélkül különleges, pozitív hatással bírnak, így érdemes belőlük sokat fogyasztani.

Hasznos a szívnek

Magas káliumtartalma miatt jó hatással van a szívre, a kálium ugyanis képes szabályozni a szívmunkát. Káliumhiány esetében gyakran felléphet szédülés és szívritmuszavar is. Ebben az esetben a szív nem képes a megfelelő összehúzódásra, így nem juttat elegendő mennyiségű vért a szövetekbe. A cékla vagy a céklalé fogyasztásával támogatjuk szívünk és érrendszerünk egészséges működését, sőt a magas vérnyomás ellen is kiváló.

 

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago