Diéta & Egészség

Cékla – 5 érv, hogy miért fogyaszd rendszeresen

Ha egészséges zöldséget kellene mondanunk, akkor biztos, hogy a top 5-be belekerülne a cékla. Egy valódi szuperfood, itt az ideje hát, hogy jobban megismerjük!

Javítja az állóképességet

Less el pár trükköt a sportolóktól. Például kezdheted is a céklával! De, hogy miért is kedvelik annyira? Ez a zöldség a szokásosnál magasabb nitráttartalommal rendelkezik, körülbelül hússzor annyi található benne, mint más zöldségekben. És, hogy miért is jó a nitrát? Bár kezdetben egyes kutatások óva intettek a nitrátoktól, a legújabb fejlemények szerint éppen ellenkező a helyzet: a nitrátok ugyanis képesek elősegíteni a véráramlást, illetve a vérnyomást is alacsonyan tartják. Nem véletlenül találkozhatunk velük  a legtöbb sportitalban.

Vérszegénység ellen

Akinek alacsony a hemoglobin szintje, semmiképpen ne feledkezzen meg a cékláról. Magas vas és folsav tartalma, szintén jó hatással van a vérképzésre. Ami pedig különösképpen a cékla javára írható, hogy a benne lévő vasat jobban képes hasznosítani az emberi szervezet, mint a sok más növényből származót. Ezt érdemes észben tartanunk, ugyanis a vas hasznosulása különösen nehézkes.

Cékla

Gyulladáscsökkentő

Betain tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással bír, védi a sejteket, rendszeres fogyasztása betegségmegelőző hatással is bír. Magas rosttartalmának köszönhetően az emésztőrendszerre is jó hatással van. Egész jó. ugye?

Betacianin az antioxidáns

A cékla színét adó erős pigmentek betacianin néven ismertek. A bordó zöldség festékanya erős antioxidáns, amely segít a káros szabadgyökök kordában tartásában. Hozzátennénk, hogy az intenzív festékanyaggal bíró zöldségek szinte kivétel nélkül különleges, pozitív hatással bírnak, így érdemes belőlük sokat fogyasztani.

Hasznos a szívnek

Magas káliumtartalma miatt jó hatással van a szívre, a kálium ugyanis képes szabályozni a szívmunkát. Káliumhiány esetében gyakran felléphet szédülés és szívritmuszavar is. Ebben az esetben a szív nem képes a megfelelő összehúzódásra, így nem juttat elegendő mennyiségű vért a szövetekbe. A cékla vagy a céklalé fogyasztásával támogatjuk szívünk és érrendszerünk egészséges működését, sőt a magas vérnyomás ellen is kiváló.

 

Éva Benke

Recent Posts

Bacon Jam – A nyár legsűrűbb ízbombája, amitől minden étel gourmet lesz

Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…

1 nap ago

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

1 hét ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

2 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

3 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

3 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

4 hét ago