Diéta & Egészség

Cékla – 5 érv, hogy miért fogyaszd rendszeresen

Ha egészséges zöldséget kellene mondanunk, akkor biztos, hogy a top 5-be belekerülne a cékla. Egy valódi szuperfood, itt az ideje hát, hogy jobban megismerjük!

Javítja az állóképességet

Less el pár trükköt a sportolóktól. Például kezdheted is a céklával! De, hogy miért is kedvelik annyira? Ez a zöldség a szokásosnál magasabb nitráttartalommal rendelkezik, körülbelül hússzor annyi található benne, mint más zöldségekben. És, hogy miért is jó a nitrát? Bár kezdetben egyes kutatások óva intettek a nitrátoktól, a legújabb fejlemények szerint éppen ellenkező a helyzet: a nitrátok ugyanis képesek elősegíteni a véráramlást, illetve a vérnyomást is alacsonyan tartják. Nem véletlenül találkozhatunk velük  a legtöbb sportitalban.

Vérszegénység ellen

Akinek alacsony a hemoglobin szintje, semmiképpen ne feledkezzen meg a cékláról. Magas vas és folsav tartalma, szintén jó hatással van a vérképzésre. Ami pedig különösképpen a cékla javára írható, hogy a benne lévő vasat jobban képes hasznosítani az emberi szervezet, mint a sok más növényből származót. Ezt érdemes észben tartanunk, ugyanis a vas hasznosulása különösen nehézkes.

Cékla

Gyulladáscsökkentő

Betain tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással bír, védi a sejteket, rendszeres fogyasztása betegségmegelőző hatással is bír. Magas rosttartalmának köszönhetően az emésztőrendszerre is jó hatással van. Egész jó. ugye?

Betacianin az antioxidáns

A cékla színét adó erős pigmentek betacianin néven ismertek. A bordó zöldség festékanya erős antioxidáns, amely segít a káros szabadgyökök kordában tartásában. Hozzátennénk, hogy az intenzív festékanyaggal bíró zöldségek szinte kivétel nélkül különleges, pozitív hatással bírnak, így érdemes belőlük sokat fogyasztani.

Hasznos a szívnek

Magas káliumtartalma miatt jó hatással van a szívre, a kálium ugyanis képes szabályozni a szívmunkát. Káliumhiány esetében gyakran felléphet szédülés és szívritmuszavar is. Ebben az esetben a szív nem képes a megfelelő összehúzódásra, így nem juttat elegendő mennyiségű vért a szövetekbe. A cékla vagy a céklalé fogyasztásával támogatjuk szívünk és érrendszerünk egészséges működését, sőt a magas vérnyomás ellen is kiváló.

 

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

4 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

4 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

4 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago