A csúnyácska, ám de különleges gyümölcs: a naspolya

Ne is tagadjuk, hogy a naspolya nem a szépségével válik ki a többi gyümölcs közül. A látszat mégis csal, ami benne van, nagyon is értékes! Elmeséljük miért érdemes fogyasztani, és hogyan válhat belőle isteni lekvár!

A naspolya már Teofrasto ókori görög filozófus növényleírásában is szerepel, és körülbelül a 3000 éve termesztik. Feltehetően Közép-Ázsiából származó növény, közeli rokona az almának, a körtének és a birsnek. Egyes források szerint Japánból származik, míg mások Kínát említik. Késő ősszel érik meg, így itt van az ideje, hogy nyitott szemmel járjunk a piacokon, hátha belebotlunk. A fáról leszedve még kemény és ehetetlen gyümölcs, érlelés után (régebben szalmára terítve érlelték) viszont, héja leválik róla és íze is édesebbé válik. Ahogy a kökényhez vagy a somhoz hasonlóan, a naspolya is úgy a legfinomabb, ha megcsípi a fagy, és csak ezután szüreteljük le.

Mire jó a naspolya?

Az almafélék között is kiemelkedő mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Magas a pektin, azaz növényi rost tartalma, így főzhetünk belőle lekvárt is. Cserzőanyagokban is bővelkedik, emellett kalcium és vas is található benne. Magas vastartalma miatt vérzékenyeknek is ajánlott.

Naspolyalekvár

Hozzávalók

  • 3 kg naspolya
  • 6 dl víz
  • 50 dkg cukor

A teljesen érett, egészséges naspolya húsát kinyomkodjuk a héjából (ami pergamenszerűen elálló), majd lemérjük. Ezután egy fazékba helyezzük, ahol kilogrammonként 2 dl vizet adunk hozzá, majd pépesre főzzük. Egy nagyobb lyukú  szitán átnyomkodjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és lassú tűzön állandó kevergetés mellett forraljuk.

Végül még tűzforrón üvegekbe töltjük, lezárjuk őket, és a fejük tetejére állítjuk. Legalább 24 órát pihentetjük. Palacsintára kenve egyszerűen isteni és különleges!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago