A gabonapehely világnapja jó apropó, hogy odafigyeljünk rostfogyasztásunkra

A kiegyensúlyozott reggeli nemcsak finom és laktató, de fontos eleme a megfelelő napi rostbevitelnek, ami támogatja az emésztőrendszer egészségét és csökkentheti a krónikus betegségek kialakulásának esélyét. Ennek ellenére sem a magyar felnőttek, sem a gyerekek átlagos napi rostbevitele nem éri el a szakmai ajánlásoknak megfelelő mennyiséget. Március 7-e a gabonapehely világnapja, a dietetikusok pedig felhívják a figyelmet a teljes értékű gabonából készült termékek fogyasztásának előnyeire, mindemellett pedig tanácsokkal látnak el a teljes napi étrend rostdúsabbá tételére.

A magyar lakosság élelmirost-bevitele jóval elmarad a szakmai ajánlásoktól, melyek szerint a felnőtteknek naponta minimum 25–30 gramm rostot kellene elfogyasztaniuk. A helytelen táplálkozási szokások már gyerekkorban megjelennek, a Nestlé Hungária országos, reprezentatív kutatása szerint ugyanis a kisiskolások közel harmadának a rostbevitele az ajánlás 70 százalékát sem éri el. A felmérésben résztvevő gyerekek mindössze 43 százaléka fogyaszt teljes értékű gabonát, a gyümölcs- és zöldségbevitelük pedig alig több, mint a napi 400 grammos ajánlás fele.[1]

Rostfogyasztás térkép

„Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a megfelelő mennyiségű rostbevitel minden életkorban nélkülözhetetlen az egészség megőrzése szempontjából, hiszen szerepet játszik a bélflóra épségének, egyensúlyának megőrzésében. Valamint javítja az emésztést, fokozza a telítettségérzést, lassítja a szénhidrátok felszívódását (ezáltal segítve az egyenletes vércukorszint kialakítását), és hozzájárulhat az egészséges testtömeg fenntartásához, eléréséhez – sorolja a rostok pozitív hatásait a Nestlé Hungária dietetikusa, Sárga Diána. A szakember hozzáteszi: A jótékony hatások mellett az elegendő mennyiségű rost csökkenti az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a székrekedés, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a vastagbélrák.”

A kiegyensúlyozott táplálkozás a tudatos vásárlói döntésekkel kezdődik

„A helyes rostbevitel egyáltalán nem ördöngösség, hiszen már az is rengeteget számít a napi célmennyiség elérése szempontjából, ha a reggelinket rostdúsan készítjük el” – magyarázza a dietetikus.

Rostfogyasztás info grafika

Egy rostdús reggeliötletről, a napi rostbevitelről és a különböző termékek rosttartalmáról szóló infografikák ide kattintva érhetők el.

Az első lépés tehát egy jó reggeli, ugyanakkor – a változatosság elvét tartva szem előtt – nem árt a nap többi étkezését is egy kis tudatosággal megtervezni.

Érdemes megtekinteni a különböző termékek csomagolásán található tápértékadatokat, és a rosttartalmat is figyelembe venni a napi menü összeállításakor. Például a Nestlé gabonapelyhek első számú összetevője a teljes értékű gabona, amely jelentősen hozzájárul a megfelelő rostbevitelhez, ezáltal egy kiegyensúlyozott reggeli része lehet, akárcsak a természetes cikóriatartalmú Ricoré, ami kisétkezéshez is ideális választás. A  Garden Gourmet termékek  fehérjében is gazdag növényi alapú finomságok, melyek főétkezésekkor kínálnak egyszerű megoldást a napi rostbeviteli cél eléréséhez.

„Több-kevesebb élelmi rostot szinte minden növényi alapanyag tartalmaz, így a változatosság és a rendszeresség a legjobb stratégia a rostdús táplálkozás felé vezető úton – javasolja Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. – A zöldségek, a gyümölcsök, a hüvelyesek, a teljes értékű gabonafélék, valamint a diófélék és olajos magvak kombinálásával könnyen hozzájuthatunk a felnőttek számára ajánlott napi legalább 25–30 gramm rosthoz. Mivel sokféle rostforrás áll rendelkezésre, ez egyáltalán nem lehetetlen feladat.”  

A reggeli rost tartalma

A rostban gazdag étrend a megfelelő bélműködés alapja

A táplálkozástudomány régóta kutatja az élelmi rostok szerepét az emésztés egészségében. Ma már bizonyított, hogy a vízoldékony rostok fogyasztása természetes és tartós táplálkozási megoldást nyújt emésztőrendszeri panaszok esetén is.  A100%-ban növényi eredetű rostkészítmény, az OptiFibre®* az egyedüli összetevőjét képező vízoldékony, részben hidrolizált guargumirostnak köszönhetően természetes megoldást nyújt bélmotilitási zavarok (székrekedés, hasmenés, IBS) diétás ellátásában és a bélflóra egyensúlyának helyreállításában.

*OptiFibre® speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer. Fontos figyelmeztetés: orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. Gyermekeknek 3 éves kortól adható. Kizárólagos tápanyagforrásként nem alkalmazható. www.optifibre.hu

Nyers Marcell

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

24 óra ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago