A birsalma vagy birskörte (tulajdonképpen csak megjelenési formájukban különböznek) igazi egészségbomba, és éppen most érik! Higgyétek el, kár lenne kihagyni!
Rengeteg fajtája ismert a birsnek (körülbelül 200), eredeti termőterületei feltehetően Irán és Örményország, ezekben az országokban ma is nőnek vadbirsalma fák. Bár gyümölcsök esetében a legegészségesebb nyersen fogyasztani őket, a birsnél ez általában nem működik, mivel húsa kemény és kövecses, így nem túl élvezhető.
A birsalma már a görög mitológiában is feltűnt: a történet szerint Erisz a viszály istennője a legszebbnek felirattal aranyalmát dobott Thetisz és Péleusz esküvőjének násznépe közé, mivel dühös volt lévén, hogy ő maga nem volt hivatalos az esküvőre. Nos, az istennők igencsak híresek voltak hiúságukról, össze is vesztek az almán. Zeusz látva mindezt, úgy vélte, hogy három nő jogosult erre a címre: Héra (felesége, akit nem akarta megsérteni), Pallasz Athéné (kedvenc lánya) és természetesen Aphrodité, aki valóban a legszebb istennő volt. Zeusz azonban nem akart konfrontálódni, így diplomatikusan Theisznek adta a döntés jogát. Bár mindhárom istennő igyekezett megvesztegetni a trójai királyfit, végül Aphroditének kapta az almát. A sértett hölgyek azonnal el is tervezték Trója elpusztítását. A legenda szerint pedig az aranyalma nem volt már, mint a birsalma (legalábbis így tartja a fáma).
Nagyanyáink a birsalma szüretelése után sokszor a szekrények tetejére tették a gyümölcsöt, így segítve elő a mihamarabbi beérésüket. Sőt, így még lakásillatosítóként sem volt utolsó. Most pedig jöjjön néhány érv, hogy miért is érdemes fogyasztani a birsalmát!
A népi gyógyászat szerint a birs magjából készült kivonatnak (ami lehet beáztatás vagy főzés során) nyugtató, izgalmat csökkentő hatása van. Emellett feszült időszakokban étkezések után egy kanál birsalmalekvár elfogyasztása vagy egy-két gerezd gyümölcs elropogtatása javallott.
A gyümölcsök közül a birs rendelkezik a legnagyobb pektintartalommal. A pektin (vegetáriánus zselatinnak is nevezik) képes megragadni a gyomor nyálkahártyáján egyfajta védőréteget képezve, így segít megkötni a káros anyagokat. Székrekedés ellen is kiváló.
A lódzi orvosi egyetem a japánbirs rákellenes hatását vizsgálta. A Nutrition and Cancer nevű szaklapban megjelent tanulmányuk szerint a japánbirs gátolja a rákos sejtek burjánzását és az áttétképződést. Antiproliferatív hatású, azaz ez esetben elősegíti a rákos sejtek programozott sejthalálát.
Arckrémek és testápolók kedvelt összetevője, ugyanis feszesíti, élénkíti a száraz bőrt. A birsalma kifacsart levét kenjük rá a kiszáradt arca és dekoltázsra, azonnali enyhülést hoz. Emellett összehúzza a pórusokat, csökkenti a ráncokat és a szem alatti duzzanatot is.
A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…
Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…
A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…
A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…
Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…
A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…