A birsalma vagy birskörte (tulajdonképpen csak megjelenési formájukban különböznek) igazi egészségbomba, és éppen most érik! Higgyétek el, kár lenne kihagyni!
Rengeteg fajtája ismert a birsnek (körülbelül 200), eredeti termőterületei feltehetően Irán és Örményország, ezekben az országokban ma is nőnek vadbirsalma fák. Bár gyümölcsök esetében a legegészségesebb nyersen fogyasztani őket, a birsnél ez általában nem működik, mivel húsa kemény és kövecses, így nem túl élvezhető.
A birsalma már a görög mitológiában is feltűnt: a történet szerint Erisz a viszály istennője a legszebbnek felirattal aranyalmát dobott Thetisz és Péleusz esküvőjének násznépe közé, mivel dühös volt lévén, hogy ő maga nem volt hivatalos az esküvőre. Nos, az istennők igencsak híresek voltak hiúságukról, össze is vesztek az almán. Zeusz látva mindezt, úgy vélte, hogy három nő jogosult erre a címre: Héra (felesége, akit nem akarta megsérteni), Pallasz Athéné (kedvenc lánya) és természetesen Aphrodité, aki valóban a legszebb istennő volt. Zeusz azonban nem akart konfrontálódni, így diplomatikusan Theisznek adta a döntés jogát. Bár mindhárom istennő igyekezett megvesztegetni a trójai királyfit, végül Aphroditének kapta az almát. A sértett hölgyek azonnal el is tervezték Trója elpusztítását. A legenda szerint pedig az aranyalma nem volt már, mint a birsalma (legalábbis így tartja a fáma).
Nagyanyáink a birsalma szüretelése után sokszor a szekrények tetejére tették a gyümölcsöt, így segítve elő a mihamarabbi beérésüket. Sőt, így még lakásillatosítóként sem volt utolsó. Most pedig jöjjön néhány érv, hogy miért is érdemes fogyasztani a birsalmát!
A népi gyógyászat szerint a birs magjából készült kivonatnak (ami lehet beáztatás vagy főzés során) nyugtató, izgalmat csökkentő hatása van. Emellett feszült időszakokban étkezések után egy kanál birsalmalekvár elfogyasztása vagy egy-két gerezd gyümölcs elropogtatása javallott.
A gyümölcsök közül a birs rendelkezik a legnagyobb pektintartalommal. A pektin (vegetáriánus zselatinnak is nevezik) képes megragadni a gyomor nyálkahártyáján egyfajta védőréteget képezve, így segít megkötni a káros anyagokat. Székrekedés ellen is kiváló.
A lódzi orvosi egyetem a japánbirs rákellenes hatását vizsgálta. A Nutrition and Cancer nevű szaklapban megjelent tanulmányuk szerint a japánbirs gátolja a rákos sejtek burjánzását és az áttétképződést. Antiproliferatív hatású, azaz ez esetben elősegíti a rákos sejtek programozott sejthalálát.
Arckrémek és testápolók kedvelt összetevője, ugyanis feszesíti, élénkíti a száraz bőrt. A birsalma kifacsart levét kenjük rá a kiszáradt arca és dekoltázsra, azonnali enyhülést hoz. Emellett összehúzza a pórusokat, csökkenti a ráncokat és a szem alatti duzzanatot is.
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…