Diéta & Egészség

Arrabbiata penne, ahogy az olaszok is készítik

Azt már tudjuk, hogy a tésztákból sosem elég, az olaszok pedig igazán mesterei ennek a témának. Az arrabbiata az egyik legklasszabb tésztaféle, különösen akkor, ha jól bírod a csípőset.

Az olaszok egyik legfinomabb húsmentes tésztája sokszor mentette már meg az életünket, ha gyorsan kellett készítenünk valamit. Leginkább pennével autentikus, ám nagyon finom spagettivel, és tagliatellével  is, a lényeg, hogy jó minőségű tésztát válasszunk.

Létezik az arrabbiata  egy szimpla, fapados verziója is, amikor csak paradicsomot, fokhagymát és sok-sok csilit használunk hozzá. Ez is teljesen finom, az viszont fontos, hogy – ha nem is friss paradicsomból készítjük az egészet -, semmiképpen ne csak sűrített paradicsomot használjunk a szószhoz.

Hozzávalók

500 g tészta (pl. penne, spagetti)
Egy konzerv hámozott paradicsom
3-5 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma (elhagyható)
1 dl vörös bor (elhagyható)
Só, bors, chili ízlés szerint (akkor az igazi, ha nagyon csípős)
Fél marék friss bazsalikomlevél, kevés friss kakukkfű, parmezán (ez utóbbi különösen fontos, igazán karakteressé varázsolja a tészta ízvilágát)
1 evőkanál barnacukor (ha édesebben szeretjük)

Megfőzzük a tésztát a csomagoláson látható idő alatt (egy kicsit rövidebb ideig főzve még jobb, a szósszal összefőzve bepótoljuk a kimaradó időt a végén).

Felaprítjuk a hagymát és a fokhagymát és a bő olívaolajon dinszteljük. Ha szeretnénk itt mehet hozzá a bor is. Jöhetnek bele a fűszerek, majd végül a paradicsom (fel lehet darabolni, de úgy, hogy maradjanak benne nagyobb darabok is, de lehet akár homogénre is pürésíthetjük, ha valaki úgy szereti), kis lángon főzzük még 20 percig.

Ha még extrábbat akarunk, mehet bele pár perccel a vége előtt pár félbevágott koktélparadicsom is.

Összekeverjük a tésztával és 1-2 percig még összeforgatjuk kis lángon.

Tálaláshoz megszórhatjuk petrezselyemmel és parmezánnal.

Kész is az illatos arrabbiata penne, jó étvágyat kívánunk hozzá!

Borítókép forrása: Amodomio

Éva Benke

Recent Posts

Bacon Jam – A nyár legsűrűbb ízbombája, amitől minden étel gourmet lesz

Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…

3 perc ago

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

1 hét ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

2 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

3 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

3 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

4 hét ago