Mindig is kíváncsiak voltunk, mire fel ez a nagy felhajtás a répatorta körül. Bár főképpen a tengerentúlon éli divatját, az amerikai filmek szülinapi buliinak vagy kávéházainak elmaradhatatlan kelléke. 

A répatorta egyáltalán nem valami ördöngösség, egész egyszerűen is elkészíthető. Tulajdonképpen egy kevert sütemény, amely a répától marad igazán puha és szaftos, a fűszerektől pedig finoman illatos. A répa ráadásul egész évben pénztárcabarát áron is beszerezhető, így különösebben nem is drága elkészíteni.

Ha kész maga az alap, akkor a répatorta tetejét kedvünk szerint variálhatjuk. Például tehetünk úgy, ahogy az amerikai háziasszonyok, miszerint megkenhetjük vaníliás, porcukros natúr krémsajttal. A krémsajt helyett egyébként választhatunk mascarponét is, ebben az esetben azonban spékeljük meg egy kis lime-vagy citromlével és reszelt citromhéjjal a porcukor mellett.

 

 | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához

  • A torta tetejét diszíthetjük dióval is.

Hozzávalók

  • 5 dl reszelt sárgarépa
  • 20 dkg darált dió
  • 22 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 2 dl olaj
  • 25 dkg rétesliszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • fahéj, gyömbér ízlés szerint
  • A mázhoz:
  • 25 dkg mascarpone
  • 5 dkg vaj
  • porcukor
  • citromlé
  • citromhéj ízlés szerint

A hozzávalókat összekeverjük, és kikent, lisztezett formában 180 fokon 1 óráig sütjük (légkeveréses sütőben 40 perc is elegendő lesz).

A máz hozzávalóit habosra keverjük, majd a kihűlt tortára kenjünk.

 

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: