A balkáni konyha egyik jellegzetes étele, a finom sültek pompás kiegészítője az ajvár. Ha hiányzik a horvátországi nyaralás különleges paprikakrémje, akkor készíts el otthon te magad! 

A magyar konyha is egyre nagyobb előszeretettel használja az ajvárt, és ez nem is csoda, hiszen remekül passzol a sültekhez, sőt a salátákat, leveseket és főzelékeket is képes feldobni.

Az ajvár ugyanis egy igen ízletes paprikakrém, amely főképpen a gondosan válogatott paprikából, egy kevés padlizsánból és paradicsomból áll. A hozzávalókat egyébként ízlés szerint lehet variálni, ahogy mondani szoktuk, ahány ház, annyi recept. Az pedig különösen örvendetes hír, hogy pofonegyszerűen elkészíthetjük házilag is.

Gyakorlatilag a ketchup/mustár/majonéz háromszög egészséges alternatívájaként is használható, hiszen semmilyen mesterséges adalékanyagot nem tartalmaz, így az egészségtudatos konyhába is tökéletesen illeszkedik.

Így készítheted el otthon a zöldségekben gazdag ínyencséget!

Hozzávalók 

10 kg ajvárhoz, ezek az alapanyagok kellenek:

– 10 kg érett pirospaprika
– 5 kg padlizsán
– 2 fej vöröshagyma
– 5-8 gerezd fokhagyma
– 1 liter ecet
– 3 liter víz
– 2 liter olívaolaj
– 10 szem fekete bors

Ha nem szeretnénk 10 kiló ajvárral kísérletezni, nyugodtan tizedeljünk meg minden mennyiséget.

A padlizsánt meghámozzuk, kb 2 cm vastagságúra vágjuk és 15-20 percet 180 fokos sütőben megsütjük. (Sütés előtt ne felejtsük el meglocsolni egy kevés olívaolajjal!)

A paprikát tisztítsuk meg és vágjuk félbe. Ecetes keverékbe (ecet, víz, olaj, fokhagyma, hagyma, bors) főzzük 10 percig. Ne felejtsük el, hogy ez a folyamat ismétlődik hisz minden jó szakács tudja, hogy kb 2 kilogrammot lehet egyszerre egy edényben főzni.

A paprikát kivesszük és másfél 2 órát pihenni hagyjuk.

A paprikát és a padlizsánt összedaráljuk. A maradék olajat hozzáöntjük és hozzá adjuk a fűszeres keveréket. Folyamatos keverés mellett elkezdjük sütni.

Így főzzük 2-3 órát. A főzés felénél öntsünk még hozzá olajat és sózzuk meg, mert ezek főzés közben elpárolognak.

Ha kész kóstoljuk meg. Ha hiányzik belőle még valamilyen fűszer pótoljuk.

Az üvegeket mossuk el, majd töltsük bele az ajvárt. Tegyük vissza az üvegbe töltött ajvárt 60 fokos sütőbe, a pasztőrözés végett. Majd hagyjuk hűlni.

Sültekhez, főzelékekbe, de akár kenyérre kenve is isteni!

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: