A balkáni konyha egyik jellegzetes étele, a finom sültek pompás kiegészítője az ajvár. Ha hiányzik a horvátországi nyaralás különleges paprikakrémje, akkor készíts el otthon te magad! 

A magyar konyha is egyre nagyobb előszeretettel használja az ajvárt, és ez nem is csoda, hiszen remekül passzol a sültekhez, sőt a salátákat, leveseket és főzelékeket is képes feldobni.

Az ajvár ugyanis egy igen ízletes paprikakrém, amely főképpen a gondosan válogatott paprikából, egy kevés padlizsánból és paradicsomból áll. A hozzávalókat egyébként ízlés szerint lehet variálni, ahogy mondani szoktuk, ahány ház, annyi recept. Az pedig különösen örvendetes hír, hogy pofonegyszerűen elkészíthetjük házilag is.

Gyakorlatilag a ketchup/mustár/majonéz háromszög egészséges alternatívájaként is használható, hiszen semmilyen mesterséges adalékanyagot nem tartalmaz, így az egészségtudatos konyhába is tökéletesen illeszkedik.

Így készítheted el otthon a zöldségekben gazdag ínyencséget!

Hozzávalók

10 kg ajvárhoz, ezek az alapanyagok kellenek:

– 10 kg érett pirospaprika
– 5 kg padlizsán
– 2 fej vöröshagyma
– 5-8 gerezd fokhagyma
– 1 liter ecet
– 3 liter víz
– 2 liter olívaolaj
– 10 szem fekete bors

Ha nem szeretnénk 10 kiló ajvárral kísérletezni, nyugodtan tizedeljünk meg minden mennyiséget.

A padlizsánt meghámozzuk, kb 2 cm vastagságúra vágjuk és 15-20 percet 180 fokos sütőben megsütjük. (Sütés előtt ne felejtsük el meglocsolni egy kevés olívaolajjal!)

A paprikát tisztítsuk meg és vágjuk félbe. Ecetes keverékbe (ecet, víz, olaj, fokhagyma, hagyma, bors) főzzük 10 percig. Ne felejtsük el, hogy ez a folyamat ismétlődik hisz minden jó szakács tudja, hogy kb 2 kilogrammot lehet egyszerre egy edényben főzni.

A paprikát kivesszük és másfél 2 órát pihenni hagyjuk.

A paprikát és a padlizsánt összedaráljuk. A maradék olajat hozzáöntjük és hozzá adjuk a fűszeres keveréket. Folyamatos keverés mellett elkezdjük sütni.

Így főzzük 2-3 órát. A főzés felénél öntsünk még hozzá olajat és sózzuk meg, mert ezek főzés közben elpárolognak.

Ha kész kóstoljuk meg. Ha hiányzik belőle még valamilyen fűszer pótoljuk.

Az üvegeket mossuk el, majd töltsük bele az ajvárt. Tegyük vissza az üvegbe töltött ajvárt 60 fokos sütőbe, a pasztőrözés végett. Majd hagyjuk hűlni.

Sültekhez, főzelékekbe, de akár kenyérre kenve is isteni!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

3 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago