A balkáni konyha egyik jellegzetes étele, a finom sültek pompás kiegészítője az ajvár. Ha hiányzik a horvátországi nyaralás különleges paprikakrémje, akkor készíts el otthon te magad! 

A magyar konyha is egyre nagyobb előszeretettel használja az ajvárt, és ez nem is csoda, hiszen remekül passzol a sültekhez, sőt a salátákat, leveseket és főzelékeket is képes feldobni.

Az ajvár ugyanis egy igen ízletes paprikakrém, amely főképpen a gondosan válogatott paprikából, egy kevés padlizsánból és paradicsomból áll. A hozzávalókat egyébként ízlés szerint lehet variálni, ahogy mondani szoktuk, ahány ház, annyi recept. Az pedig különösen örvendetes hír, hogy pofonegyszerűen elkészíthetjük házilag is.

Gyakorlatilag a ketchup/mustár/majonéz háromszög egészséges alternatívájaként is használható, hiszen semmilyen mesterséges adalékanyagot nem tartalmaz, így az egészségtudatos konyhába is tökéletesen illeszkedik.

Így készítheted el otthon a zöldségekben gazdag ínyencséget!

Hozzávalók

10 kg ajvárhoz, ezek az alapanyagok kellenek:

– 10 kg érett pirospaprika
– 5 kg padlizsán
– 2 fej vöröshagyma
– 5-8 gerezd fokhagyma
– 1 liter ecet
– 3 liter víz
– 2 liter olívaolaj
– 10 szem fekete bors

Ha nem szeretnénk 10 kiló ajvárral kísérletezni, nyugodtan tizedeljünk meg minden mennyiséget.

A padlizsánt meghámozzuk, kb 2 cm vastagságúra vágjuk és 15-20 percet 180 fokos sütőben megsütjük. (Sütés előtt ne felejtsük el meglocsolni egy kevés olívaolajjal!)

A paprikát tisztítsuk meg és vágjuk félbe. Ecetes keverékbe (ecet, víz, olaj, fokhagyma, hagyma, bors) főzzük 10 percig. Ne felejtsük el, hogy ez a folyamat ismétlődik hisz minden jó szakács tudja, hogy kb 2 kilogrammot lehet egyszerre egy edényben főzni.

A paprikát kivesszük és másfél 2 órát pihenni hagyjuk.

A paprikát és a padlizsánt összedaráljuk. A maradék olajat hozzáöntjük és hozzá adjuk a fűszeres keveréket. Folyamatos keverés mellett elkezdjük sütni.

Így főzzük 2-3 órát. A főzés felénél öntsünk még hozzá olajat és sózzuk meg, mert ezek főzés közben elpárolognak.

Ha kész kóstoljuk meg. Ha hiányzik belőle még valamilyen fűszer pótoljuk.

Az üvegeket mossuk el, majd töltsük bele az ajvárt. Tegyük vissza az üvegbe töltött ajvárt 60 fokos sütőbe, a pasztőrözés végett. Majd hagyjuk hűlni.

Sültekhez, főzelékekbe, de akár kenyérre kenve is isteni!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago