A fehér liszt helyett használható alternatív lisztkeverékek komoly szerepet kapnak, ha valaki lisztérzékenységben szenved, glutén intolerancia van, vagy más okok miatt döntött a glutén elkerülése mellett.
A szénhidrát a szervezet számára legkönnyebben hasznosítható energiaforrás, szükségünk is van rá, nem vitás. A gabonafélék és az abból készült termékek mellett a gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek és olajos magvak is tartalmaznak szénhidrátot. Megkülönböztetjük az egyszerű szénhidrátokat, ezek a cukrok, mint például a szőlőcukor és az összetett szénhidrátokat, amelyek a zöldségekben, gabonákban, burgonyában megtalálható keményítő, valamint a rostok is. További nagy különbség a szénhidrátok között a felszívódási idejük, azaz minél lassabban szívódik fel, annál kevésbé emeli meg a vércukorszintet, ezáltal biztosítva a kiegyensúlyozott energia szintet, ami a szervezet mindennapi működéséhez szükséges.
Persze nem csupán a fogyás okán érdemes figyelni a szénhidrátbevitelre, inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség esetén még fokozottabban fontos, hogy magas rosttartalmú, lassan felszívódó összetett szénhidrátokat fogyasszunk. Életmódváltó programban részt vevőknek pedig ez egy nagyon fontos lépés a céljaik eléréséhez vezető úton. Nem véletlen, hogy Tomán Szabina és a Toman Diet is forgalomba hozott egy olyan gluténmentes termékcsaládot, amely segíthet abban, hogy a hagyományos liszteket könnyedén helyettesíteni tudjuk. Azzal az előnnyel, hogy az alternatív lisztekből készült ételek lassabban fognak felszívódni, tehát nem emeli meg ugrászszerűen a vércukorszintünket és nem is fogunk olyan gyorsan éhségérzetet érezni.
A legújabb Toman-termékek éppen ezt kínálják, de nézzük is meg, hogy az új lisztkeverékekben milyen összetevőkkel találkozhatunk. Ezeknél mindegyiknél jellemző, hogy glikémiás indexük kedvező és több rostot, vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, mint a hagyományos fehérliszt. A háromféle lisztkeverékbe az optimális felhasználás szerint kerültek be az alapanyagok: barna rizsliszt, hajdinaliszt, kókuszliszt, kölesliszt, csicseriborsó liszt, bambuszrost liszt, tápióka keményítő, útifű maghéj rost.
Ez a csokis, fahéjas tekert kalács akár az ünnepi asztalon is tökéletesen megállja a helyét, így karácsonykor sem kell lemondanunk némi finom falatról.
Tészta:
200 g cukrozatlan mandulaital
30 g eritrit por
12 g frissen facsart citrom leve
1 db tojás (56 g)
15 g olívaolaj
250 g Toman kenyér/zsemle lisztkeverék
ízlés szerint reszelt narancs- vagy citromhéj
Nyújtáshoz:
1 teáskanál Toman kenyér/zsemle lisztkeverék
Töltelék:
100 g eritrit por
30 g zsírszegény kakaópor
50 g cukrozatlan mandulaital
1 kávéskanál fahéj
Elkészítés:
A tésztához mérjük egy keverőtálba a mandulaitalt, a frissen facsart citrom levét. Üssük bele a tojást, öntsük rá az olívaolajat és villával alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a lisztkeveréket és az eritrit port, majd gyors mozdulatokkal gyúrjunk egynemű tésztát. A tészta nagyon puha, de pihentetés után tökéletesen formázható. Takarjuk le a tésztát konyharuhával és szobahőmérsékleten pihentessük 15 percet.
Amíg pihen a tészta, készítsük el a tölteléket. Egy tálkába mérjük ki a por állagú eritritet, a kakaóport, a fahéjat és keverjük össze a mandulaitallal. 1 teáskanál liszttel szórjunk meg a nyújtódeszkát és gyúrjuk át a tésztát. Nyújtsuk a tésztát 35×30 cm-es téglalappá és oszlassuk el a tetején egyenletesen a tölteléket. A hosszabbik oldala mentén tekerjük fel a tésztát, majd egy éles késsel vágjuk hosszában középen félbe a feltekert rudat. Tekerjük lazán össze a két fél rudat úgy, hogy a töltelék felülre kerüljön.Tegyük sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába és pihentessük újabb 10-15 percet.180 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeverésen 50 perc alatt süssük készre.
[sc name=”facebook” ][/sc]