Az arancini klasszikus szicíliai étel, amelynek alapját a rizottó és a különféle sajtok adják. Ha falatnyi méretűre készítjük, akkor szuper vendégváró, ha nagyobb változatban csináljuk, akkor pedig főételként is megállja a helyét.
Bizonyára ti is tudjátok, hogy a pizza és a spagetti mellett megannyi finomságot rejteget az olasz a konyha. Az aranciniben – amely egy ropogós panírbundában kisütött rizsgolyó – például az a szuper, hogy nem muszáj ragaszkodnunk a hivatalos recepthez, így ha nem a maradék rizottóból készítjük, akkor sincs semmi gond, rizsből is hasonló lesz a végeredmény.
Nyugodtan készíthetünk jó sok golyócskát, ugyanis ha nem fogynak el egyből – egyébként nagy rá az esély, hogy nem marad egy morzsa sem – a hűtőben bőven elállnak 3-4 napig is, újramelegítve pedig különösen isteniek.
Nyugodtan kreatívkodjunk, töltsük meg a golyócskákat azzal, amivel csak kedvünk tartja – mi például a mozzarellára szavaztunk. Ha pedig még egy mediterrán mártással is nyakon öntjük őket, a végeredményre egyszerűen ellenállhatatlan lesz.
A bundázáshoz:
Ha nincs maradék rizottónk, akkor először készítünk egyet: a felaprított hagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a rizst, megfuttatjuk, felöntjük a 1/2 dl fehérborral. Ha elpárolgott a leve, akkor folyamatosan, kanalanként adjuk hozzá a forró alaplevet, és a rizst folyamatosan kevergetve krémesre főzzük. A végén 5 dkg vajat adunk hozzá, alaposan elkeverjük, majd hűlni hagyjuk.
Amikor kihűlt, 1 tojást keverünk hozzá, és a masszából kis gombócokat formázunk a tenyerünkben úgy, hogy mindegyik közepébe 1-1 minimozzarellát teszünk.
Ezután a golyókat lisztbe, sózott, kissé felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban pirosra sütjük.
Kész is az isteni ropogósra sült arancini.
Borítókép forrás: Caribbean Food
Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…
Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…
Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…
Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…
A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…
Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…