Innen jön a mozzarella!

Valamikor megszokott, manapság különleges látvány a legelő, dagonyázó bivalycsorda. A bivaly ma védett őshonos állatfaj, megmentése érdekében tartását, tenyésztését EU-támogatásokkal is ösztönzik.

E fekete kérődző nem véletlenül volt olyan népszerű: kétszer olyan erős, mint a szarvasmarha, ezért nehéz kövek, fatörzsek – háborúban ágyúk – vontatására  is használták. Különösen kedvelt volt a sáros területeken, például Zalában. Erején kívül tejét is felhasználták: a bivalytej igen magas (akár 15%-os) zsírtartalmú. Húsát is fogyasztották, vastag bőréből pedig többek között gyeplőt, később gépi hajtószíjat készítettek.

Ahogy gépesítetté vált a vontatás, úgy szorult háttérbe a bivaly – nálunk. Mert a bivalyhús egyébként keresett termék, a marhahúsnál is kedvezőbb tulajdonságai miatt. A bivalytejből készült mozzarella pedig Olaszország egyik névjegye. A bivaly a szarvasmarhától abban is különbözik, hogy szeret dagonyázni, és megeszi a vízinövényeket, a sást, a nádat. Ez teszi alkalmassá arra, hogy a vizes élőhelyek természetvédelmi rehabilitációját – a nád kordában tartását – megoldja.

A bivalytejből készült import sajtokat beszerezhetjük a nagyobb élelmiszerüzletekben. A magyar kínálat is bővül, többek között a Virágoskút biotermékei között találunk széles választékot a nyerstejtől a joghurton át a félkemény és kemény bivalysajtokig. Ha pedig csak ismerkedni szeretnénk a bivalyokkal (a tehenekkel és a nagy fülű borjakkal), látogassunk el a Kis-Balatonhoz, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bivalyrezervátumába. Kápolnapusztán a bivalyokat természetes környezetükben figyelhetjük meg: tavasztól őszig a szabadban, télen (mivel a hideget nehezen viselik) az istállóban és a karámban.

Gyenes Zsuzsa
Gyenes Zsuzsa

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago