Nyílik az illatos bodza, mi pedig nem tudunk ellállni neki, természetesen nem is áll szándékunkban. Itt az ideje nekiállni a nagy főzésnek, hogy egész évre legyen elegendő a frissitő finomságból.
Az erdőben vagy a kevésbé forgalmas utak mentén nyílt illatos virágokból nagyon ízletes szörpöt készíhetünk. Ám nem csak kellemes íze, de más jótékony tulajdonsága miatt is érdemes fogyasztani. A bodza hatása az egészségre ugyanis már évszázadok óta ismert, mind a virágját, mind a bogyóját hasznosítja a népi gyógyászat: többek között fertőzésgátló és gyulladáscsökkentő hatásának hála megfázásra, influenzára és más légúti megbetegedésekre is kiváló.
A bodzavirágot átvizsgáljuk, a zöld részektől megtisztítjuk, és egy nagy tálba tesszük.
A citromot felszeleteljük, összekeverjük a bodzavirágokkal, majd langyos, kézmeleg vízzel leöntjük. Annyi vizet kell ráönteni, hogy a virágokat elfedje.
Minimum egy éjszakán át (de akár 3-4 napig is, annál intenzívebb lesz) lefedve áztatjuk a virágokat.
Másnap a beáztatott bodzalevet átszűrjük. 500 ml vízből, valamint 500 g cukorból szirupot főzünk (aki édesebben szereti, növelheti a cukor arányát), megvárjuk amíg langyosra hűl és hozzákeverjük a bodzaléhez.
Legvégül hozzáadjuk a citromsavat.
Jól zárható üvegekbe töltjük.
Borítókép forrása: Hellovidék
Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…
Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…
Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…
Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…
Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…
Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…