Nyílik az illatos bodza, mi pedig nem tudunk ellállni neki, természetesen nem is áll szándékunkban. Itt az ideje nekiállni a nagy főzésnek, hogy egész évre legyen elegendő a frissitő finomságból.
Az erdőben vagy a kevésbé forgalmas utak mentén nyílt illatos virágokból nagyon ízletes szörpöt készíhetünk. Ám nem csak kellemes íze, de más jótékony tulajdonsága miatt is érdemes fogyasztani. A bodza hatása az egészségre ugyanis már évszázadok óta ismert, mind a virágját, mind a bogyóját hasznosítja a népi gyógyászat: többek között fertőzésgátló és gyulladáscsökkentő hatásának hála megfázásra, influenzára és más légúti megbetegedésekre is kiváló.
A bodzavirágot átvizsgáljuk, a zöld részektől megtisztítjuk, és egy nagy tálba tesszük.
A citromot felszeleteljük, összekeverjük a bodzavirágokkal, majd langyos, kézmeleg vízzel leöntjük. Annyi vizet kell ráönteni, hogy a virágokat elfedje.
Minimum egy éjszakán át (de akár 3-4 napig is, annál intenzívebb lesz) lefedve áztatjuk a virágokat.
Másnap a beáztatott bodzalevet átszűrjük. 500 ml vízből, valamint 500 g cukorból szirupot főzünk (aki édesebben szereti, növelheti a cukor arányát), megvárjuk amíg langyosra hűl és hozzákeverjük a bodzaléhez.
Legvégül hozzáadjuk a citromsavat.
Jól zárható üvegekbe töltjük.
Borítókép forrása: Hellovidék
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…