Kezdőlap Diéta & Egészség Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

1497
0
Hirdetés:

Nyílik az illatos bodza, mi pedig nem tudunk ellállni neki, természetesen nem is áll szándékunkban. Itt az ideje nekiállni a nagy főzésnek, hogy egész évre legyen elegendő a frissitő finomságból.

Az erdőben vagy a kevésbé forgalmas utak mentén nyílt illatos virágokból nagyon ízletes szörpöt készíhetünk. Ám nem csak kellemes íze, de más jótékony tulajdonsága miatt is érdemes fogyasztani. A bodza hatása az egészségre ugyanis már évszázadok óta ismert, mind a virágját, mind a bogyóját hasznosítja a népi gyógyászat: többek között fertőzésgátló és gyulladáscsökkentő hatásának hála megfázásra, influenzára és más légúti megbetegedésekre is kiváló.

Hozzávalók

  • 30 db bodzavirág
  • 2 db citrom
  • 2 l langyos víz
  • 500 ml víz
  • 500 g cukor
  • 10 g citromsav

A bodzavirágot átvizsgáljuk, a zöld részektől megtisztítjuk, és egy nagy tálba tesszük.

A citromot felszeleteljük, összekeverjük a bodzavirágokkal, majd langyos, kézmeleg vízzel leöntjük. Annyi vizet kell ráönteni, hogy a virágokat elfedje.

Minimum egy éjszakán át (de akár 3-4 napig is, annál intenzívebb lesz) lefedve áztatjuk a virágokat.

Másnap a beáztatott bodzalevet átszűrjük. 500 ml vízből, valamint 500 g cukorból szirupot főzünk (aki édesebben szereti, növelheti a cukor arányát), megvárjuk amíg langyosra hűl és hozzákeverjük a bodzaléhez.

Legvégül hozzáadjuk a citromsavat.

Jól zárható üvegekbe töltjük.

Borítókép forrása: Hellovidék

Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház