A brokkoli igazi szuperzöldség, amelyet gyakran készítenek krémleves formájában is. Most megmutatjuk, mi hogyan szeretjük a legjobban. 

Már ovis korunk óta tudjuk, hogy brokkolit sokat érdemes enni, mert tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ráadásul egy rakat rost is van benne. A benne található fehérjék mellett pedig számos olyan jó baktériumot is tartalmaz, amely az emésztést és az immunrendszert is karban tartja. Emellett a brokkoli krémleves a fogyókúrázók nagy kedvence is, ugyanis viszonylag laktató, sok tápanyag van benne, ellenben nagyon kevés kalória.

A brokkoli főzésénél van egy dolog, amit érdemes szem előtt tartanunk. Hiába ugyanis a temérdek tápanyag, ha túl sokáig főzzük a brokkolit, akkor bizony búcsút inthetünk a vitaminok nagy részének. A trükk egészen egyszerű: nem szabad teljesen megfőzni a brokkolit, csakis félig. Így bizony-bizony, érdemes árgus szemmel figyelni a főzési időt, ugyanis ha megpuhult a brokkolink, akkor lőttek a vitaminoknak is.

Természetesen vegyük figyelembe a brokkoli méretét, szurkáljuk villával: ha forrásban lévő vízbe dobunk egy közepes méretű egyedet, akkor körülbelül 8-9 perc, ameddig félig megfő. Amikor kicsit enged a zöldség a keménységéből, akkor gyorsan kapjuk is ki a vízből, és mehet a turmixgépbe.

Hozzávalók

  • 1 fej brokkoli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 liter húsleves
  • fél teáskanál
  • 1 csipet bors

A brokkoli rózsáit levagdosom a száráról. A szárakat is felaprítom. Egy lábosban vajat olvasztok, beleteszem a fokhagymát, felöntöm a húslevessel és felforralom. Beleszórom a rózsákat és a szárakat is, és körülbelül 7-9 percig főzöm. Kihalászom a vízből a rózsákat, a szárakat pedig további kb. 10 percig a vízben hagyom. Amikor a szárak is megpuhultak, elzárom a lángot, beleteszem a rózsákat, borsozom, és alaposan leturmixolom. Hol tejszínnel, hol egy kis tejföllel gazdagítom, de egyszerűen, magában is finom. Betétnek pirított kenyérkockák, sós pirított mandula vagy dió, esetleg egy kis kék sajt illik hozzá.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Borítókép forrása: Cookpad

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago