Céklakrém: bíborvörös zöldség kenyérre kenve

A céklakrém intenzív színe párját ritkítja: a bíborvörös szendvicskrém nem csak kinézete, de íze miatt is okkal kerül a tányérunkra, ám nagyon nem mindegy mivel ízesítjük. 

A cékla nem csak savanyúságként jó, de nem ám: meg is süthetjük, készíthetünk belőle süteményt, de még krémet is, amelyet pirítósra kenve tálalhatunk.

A zöldség nem mellesleg antioxidánsokban is nagyon gazdag, ezt egyébként mélyvörös színe is mutatja. Testünk egyik nagy méregtelenítő szervére, a májra is jótékonyan hat, emellett pedig még nagyon jó vértisztító is.

Forrás Pinterest

Hozzávalók

1 közepes db cékla
15 dkg feta sajt
1 kis fej vöröshagyma
2 dl tejföl (vagy natúr joghurt)
1 gerezd fokhagyma (esetleg)
1 kávéskanál köménymag

A céklát vagy vízben megfőzzük, vagy párolóban puhára pároljuk, majd apró lyukú reszelőn lereszeljük.

Főzés helyett süthetjük is: ebben az estben a megmosott céklagumókat a nagyságuktól függően kettő vagy négy részre kell vágni, elrendezni egy sütőpapírral bélelt tepsiben, majd 180 fokon körülbelül egy óra alatt ruhára sütni. Még melegen megpucolhatjuk, majd felvághatjuk kisebb darabokra, és egy botmixerrel összepürésítjük.

A fetát villával összenyomkodjuk, és a joghurttal összekeverjük.

A hagymát szintén lereszeljük, és a céklához adjuk.

A céklát a fetás joghurttal összekeverjük, és egy kis köménnyel fűszerezzük. A céklakrém pirítósra kenve a legfinomabb, de mártogatósként is remek.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

1 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

1 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago