A csőben sült csicsókában az a jó, hogy külön köret sem kell hozzá, és a munka nagy részét a sütő végzi el helyettünk.
A göröngyös csodazöldség remek hatással van a szervezetünkre, tele van káliummal, kalciummal, magnéziummal, foszforral és cinkkel, a vitaminok közül pedig C-, B1-, B2-vitaminnal, emellett pedig variálni is remekül lehet: készülhet belőle leves, főzelék, köret, de csőben sült egytálétel is.
A csőben sült csicsóka könnyen és gyorsan elkészíthető egytálétel, elég csak hőálló tálba helyezni a vékonyra szeletelt zöldségeket, nyakonönteni egy jó adag tejszínnel vagy zsíros tejföllel, majd várni, hogy a sütő végezze a dolgát, és készre süljön az ínycsiklandó csicsóka gratin.
Csőben sült csicsóka
0,5 kg csicsóka
1,5-2 dl tejszín (v. zsíros tejföl)
3 dkg vaj
10 dkg sajt
3 tojás
só, bors, rozmaring
A csicsókát megtisztítjuk (a pucolása eléggé macerás, mert a gumói igencsak göröngyösek), majd vékony karikákra vágjuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Egy hőálló tálat vékonyan kivajazunk, majd szépen elrendezgetjük benne a csicsóka-karikákat. Sóval, borssal, rozmaringgal bőségesen megszórjuk, majd nyakon öntjük a tejszínnel és megszórjuk a reszelt sajttal.
Előmelegített sütőbe toljuk, majd 25-30 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
[sc name=”facebook” ][/sc]