A vajbab főzelék nagyon egyszerű, éppen ezért ideális hétköznapi étel, mivel nem kell vele sokat bíbelődnünk. Kifejezetten nyári kedvenc, így ennek a receptjét hoztuk most el.
Sokakban nosztalgikus érzést kelt a vajbab főzelék, amely igazi klasszikus a magyaros ételek mezőnyében. A főzelékek egyébként is fontos részei a hazai konyhának, és ha jól készítjük el – nem sok lisztet használva és nem túlfőzve -, akkor kifejezetten egészséges fogásokról beszélhetünk.
A vajbab, azaz a sárga hüvelyű zöldbab nyersen, főzve, párolva, olajban pirítva, grillezve egyaránt finom, ám azt tudnunk kell, hogy főzés során C-vitamin tartalmát gyakorlatilag teljesen elveszíti, ugyanis csak nyersen, saláta formában, vagy enyhén párolva marad meg számottevő koncentrációban. C-vitamin tartalmán kívül jelentős fehérjeforrás is a zöldbab, így azoknak akik nem esznek húst, különösen ajánlott a fogyasztása.
A vajbab főzeléket hagyományosan fasírttal tálaljuk, de bármelyik zöldségfasírt-feltéttel isteni finom. Ha szeretnénk fokozni az ízeket, tegyünk bele elegendő mennyiségű fokhagymát, ha pedig valami plusz ízélményre is vágyunk, akkor fűszerezzük majorannával vagy kaporral, mindkettő szuperül megy hozzá.
Hozzávalók
Megtisztítjuk a fokhagymát, apróra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. Ráöntjük a vajbabot és megpároljuk. Felöntjük vízzel és sózzuk, fűszerezzük.
Addig főzzük, míg megpuhul a bab (kb. 20-25 perc). Elkészítjük a habarást. Kimérjük a lisztet, majd a tejfölt, beleöntjük a tejet és csomómentesre keverjük.
Ezután beleöntjük a habarást a főzelékbe és összeforraljuk. Majd tejfölt adunk hozzá és lassú tűzön tovább főzzük. Jó étvágyat kívánunk hozzá.
Borítókép forrása: Youtube