Szezonja van a kapornak, vettünk is egy jó nagy csokorral, és kapormártást varázsoltunk belőle. 

Egy igazi, klasszikus kapormártás szerintünk bármit képes feldobni: halat, főtt húst, sülteket, de a zöldségfasírtokat is. Nem csak mártásként ízletes, de a kovászos uborkának, a túrónak, a tojásnak és különböző gombaféléknek is remek párja. Nem mellesleg mártogatósként is megállja a helyét, mi például szívesen tunkoljuk bele a répát vagy a zeller.

A kapor ráadásul nem csak a konyhában jön jól, de az egészségünknek is jót tesz: A-, B-, E-vitaminokban gazdag, és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, például kalciumot, vasat, rézt, magnéziumot és cinket. Sőt, még folsavakban is bővelkedik, antimikrobiális hatása pedig a fokhagymáéval vetekszik. Egy igazi vitaminbomba!

Hozzávalók

  • 1 csokor kapor (nagy)
  • 1 ek napraforgó olaj
  • 1 kis db vöröshagyma
  • ételízesítő ízlés szerint
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 ek tejföl
  • 5 dl víz
  • 1 teáskanál ecet

 

A hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon üvegesre pároljuk.

A kaprot is apróra vágjuk és hozzáadjuk a hagymához, 1-2 percig pároljuk kis lángon, majd felöntjük 4-5 dl vízzel és fűszerezzük.

Amikor megfőtt a kapor (ez kb 30 perc) megcsináljuk a rántást, és berántjuk. Utána kevés tejföllel lágyítjuk, és teszünk hozzá 1 tk ecetet és ugyanannyi cukrot.

Borítókép forrása: Mindmegette

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: