Itt az ideje, hogy kilépj a komfortzónából, és olyan növények is asztalodra kerüljenek, mint az endívia. Ez a jelentős tápanyag tartalommal bíró salátaféle ősszel, de akár télen is beszerezhető, kár lenne kihagyni!

Az endívia vagy lánynevén a salátakatáng őshazája Európa mérsékelt és mediterrán területein található. Cikória néven is emlegetik, ez talán már többek számára ismerősen csenghet: gyökeréből többek között pótkávé készül. Már az ókorban is előszeretettel fogyasztották, ám csak középkorban kezdett el igazán elterjedni. Mára Európa számos országában termesztik, de az Egyesült Államokban is kedvelt. Hazánkban nagyüzemi módon egyenlőre még nem is termesztik, sőt a legtöbben talán még csak nem is ismerik.

Miért érdemes fogyasztani?

Az endívia íze picit kesernyés, amelyet a cikoriin (eszkuletinglukozid) keserű ízű glikozidnak köszönhet. A növény sok ásványi sót tartalmaz, többek között foszfort, vasat, calciumot, meszet, a vitaminok közül pedig C-vitamint. Karotintartalma gyakorlatilag megegyezik a répáéval; ebből a szervezet A-vitamint (retinolt) állít elő, amely a bőr és a szem egészsége szempontjából fontos.  Különösen jelentős, ugyanis őszi és téli termései is ugyanúgy fogyaszthatóak, amelyek  jól jönnek a vitaminszegény téli időszak felturbózásában. Emellett kiváló étvágyfokozó, vizelethajtó, emésztésserkentő és jelentős fehérje-,és szénhidrát tartalommal bír.

És hogyan érdemes fogyasztani?

Sokféleképpen felhasználható, friss zöldségként használva nagyon hasonló a fejes káposztához. Olaszországban és Franciaországban a háziasszonyok előszeretettel készítenek belőle salátát és főzeléket. Felhasználása előtt a gyökeret el kell távolítani, valamint az alleveleitől is meg kell tisztítani. Az endívia elterjedése még csak most van fellendülőben itthon, ám még mindig sokan tartanak tőle. Itt az idő ezen változtatni!

Bár, ha eddig nem ettél, nem biztos, hogy egyből a kedvenced lesz kesernyés íze miatt. Ha viszont valami extravagánsra vágysz, ami eltér a megszokott ízektől, ráadásul még egészséges is, akkor hajrá!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago