Itt az ideje, hogy kilépj a komfortzónából, és olyan növények is asztalodra kerüljenek, mint az endívia. Ez a jelentős tápanyag tartalommal bíró salátaféle ősszel, de akár télen is beszerezhető, kár lenne kihagyni!

Az endívia vagy lánynevén a salátakatáng őshazája Európa mérsékelt és mediterrán területein található. Cikória néven is emlegetik, ez talán már többek számára ismerősen csenghet: gyökeréből többek között pótkávé készül. Már az ókorban is előszeretettel fogyasztották, ám csak középkorban kezdett el igazán elterjedni. Mára Európa számos országában termesztik, de az Egyesült Államokban is kedvelt. Hazánkban nagyüzemi módon egyenlőre még nem is termesztik, sőt a legtöbben talán még csak nem is ismerik.

Miért érdemes fogyasztani?

Az endívia íze picit kesernyés, amelyet a cikoriin (eszkuletinglukozid) keserű ízű glikozidnak köszönhet. A növény sok ásványi sót tartalmaz, többek között foszfort, vasat, calciumot, meszet, a vitaminok közül pedig C-vitamint. Karotintartalma gyakorlatilag megegyezik a répáéval; ebből a szervezet A-vitamint (retinolt) állít elő, amely a bőr és a szem egészsége szempontjából fontos.  Különösen jelentős, ugyanis őszi és téli termései is ugyanúgy fogyaszthatóak, amelyek  jól jönnek a vitaminszegény téli időszak felturbózásában. Emellett kiváló étvágyfokozó, vizelethajtó, emésztésserkentő és jelentős fehérje-,és szénhidrát tartalommal bír.

És hogyan érdemes fogyasztani?

Sokféleképpen felhasználható, friss zöldségként használva nagyon hasonló a fejes káposztához. Olaszországban és Franciaországban a háziasszonyok előszeretettel készítenek belőle salátát és főzeléket. Felhasználása előtt a gyökeret el kell távolítani, valamint az alleveleitől is meg kell tisztítani. Az endívia elterjedése még csak most van fellendülőben itthon, ám még mindig sokan tartanak tőle. Itt az idő ezen változtatni!

Bár, ha eddig nem ettél, nem biztos, hogy egyből a kedvenced lesz kesernyés íze miatt. Ha viszont valami extravagánsra vágysz, ami eltér a megszokott ízektől, ráadásul még egészséges is, akkor hajrá!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago