Diéta & Egészség

Gemista, töltött paradicsom és paprika görögösen

Igaz már lassan Karácsony, mi egy kevéske nyarat is vissza próbálunk csempészni a konyhába. Következő receptünk a görög gemista egy igazi zöldségbomba! Lássuk!

A görög konyha Európa egyik legösszetettebb gasztronómiájával bír, nem merül ki a gyrosban vagy a muszakában. Ételeik egyik előnye, hogy legtöbbször kellemesen fűszeresek és tele vannak zöldséggel. Na, mi most pont egy ilyet hoztunk nektek!

Gemista krumplival

Hozzávalók

  • 2 nagy és kemény paradicsom
  • 2 nagy kaliforniai paprika

A töltelékhez

  • 10 dkg rizs
  • 1 hagyma
  • 10 dkg gomba
  • 4 db paradicsom
  • 1 kisebb cukkini
  • 2 ek kapribogyó
  • 3 ek olívaolaj
  • oregáno
  • bazsalikom
  • babérlevél
  • menta
  • bors
  • pici cukor
    A szószhoz
  • 1 doboz paradicsompüré
  • kevés víz
  • pici cukor
  • oregano

A két nagy paradicsom tetejét levágjuk, majd kikaparjuk a belsejüket és félrerakjuk a töltelékhez. A paprikának az alját vágjuk le, és kivesszük a magházat, majd mindegyik kalapot félretesszük. A gombát és a cukkinit apróra vágjuk, és olajon lepirítjuk. A rizst megmossuk, majd egy lábosban olajon megdinszteljük a hagymát és rádobjuk a rizst. Felöntjük 1.5-szer annyi vízzel, mint amennyi a rizs térfogata. Fedjük le, és lassú tűzön pároljuk. Amikor elfőtt a leve (ekkor még nem teljesen puha a rizs) beleönthetjük a gombás cukkinit, hozzáadhatjuk a felaprított paradicsomokat, a kapribogyót, a fűszereket, majd ízlés szerint borsozzunk, ha szükséges picit cukrozzunk.

Az egészet körülbelül 10-15 perc alatt összefőzzük, majd a kivájt paradicsomokba és paprikákba kanalazzuk. Visszatesszük a rájuk illő kalapokat, majd egy jénaiba helyezzük őket. A szószhoz valókat összekeverjük és a tepsi aljába öntjük. Fóliával letakarjuk őket, majd 170 fokon kb. 30-35 percig sütjük. Ezután a fóliát levesszük, majd még 10-15 percig pirítjuk. Görögországban krumplival tálalják, de szerintünk önmagában is remek!

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago