A karácsonyi és szilveszteri lakmározások után eljön az újévi fogadalmak időszaka. Nem véletlenül kerül előkelő helyre a fogyókúra és a felesleges kilóktól való megszabadulás ilyenkor. Ha pedig nem elsődleges cél a fogyás, akkor is jól jön, ha egy ideig könnyen emészthető ételekkel kényeztetjük gyomrunkat.

Itt az ideje visszatérni a normális kerékvágásba, vegyünk sorra két gyomorkényeztető ételt, ami jól jöhet, ha túlettük magunkat az elmúlt napokban. Ha pedig ügyesek voltunk és nem ettük túl sokat az ünnepek alatt sem, akkor is jól jöhetnek ezek a receptek.

Lássuk!

Uborkakrémleves

Hozzávalók

  • 1 közepes uborka
  • fél kg burgonya
  • 4 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kiskanál aprított kapor
  • bors

A megtisztított hagymát finomra aprítjuk. Meghámozzuk az uborkát, majd hosszában félbevágjuk, kimagozzuk és kockára vágjuk. A burgonyát is meghámozzuk és feldaraboljuk. 1 liter vízbe sót és borsot teszünk, és fedő alatt 20 perc alatt megfőzzük a burgonyát. A főtt burgonyát áttörtjük, a főzőlevet pedig félretesszük.

A burgonyapürét visszatesszük a fazékba, öntünk rá egy kis főzőlevet, majd hozzáadjuk a tejszínt, a tejet, a finomra vágott hagymát, a felkockázott uborkát, és jól összekeverjük. Lassú tűzön 10 percig főzzük, majd ha valamelyest kihűlt, összeturmixoljuk. Ha kész, hintsünk a tetejére aprított kaprot. Attól nemcsak guszta lesz, de az ízét is megdobja!

Almás-gombás saláta

Hozzávalók

  • 3 piros alma
  • 20 dkg csiperke
  • 1 zellergumó
  • 1 endívia
  • 10 dkg morzsolt, főtt kukorica
  • citromlé

Az öntethez:

  • 1 tojás
  • 1 dl joghurt
  • másfél dl olaj
  • citromlé
  • bors

A meghámozott almát, a megmosott csiperkét vékony szeletekre vágjuk, egy tálba helyezzük, és meglocsoljuk a citromlével. A meghámozott zellert felkockázzuk, az endíviát pedig vékony szeletekre vágjuk. Ezeket hozzáadjuk az almához és a gombához, a felaprított dióval és kukoricával egyetemben. Az öntethez a hozzávalókat összeturmixoljuk, majd a salátára öntve jól összekeverjük. Voilá, kész is egy egészséges ebéd vagy vacsi!

 

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago