Hiánybetegségek a téli időszakban
Reggeli mínuszok, korai sötétedés, csapadékos időjárás. A hidegre szervezetünk is aktívan reagál, számos vitaminra, ásványi anyagra fokozottabban szükségünk van, melyeket pótolnunk kell, hogy megelőzzük a különböző hiánybetegségek kialakulását. A Rama dietetikusa, Bakk Brigitta ezzel kapcsolatban segített összegyűjteni a legfontosabb tippeket, hogy a vitaminok pótlásakor is izgalmas, változatos ételeket fogyasszunk.
Figyeljünk az egyensúlyra
A téli időszakban a természetben töltött órák száma lecsökken, a napi étel mennyiségét azonban nem mérsékeljük, sőt a hideg miatt még tartalmasabb ételeket kívánunk. Jobban esnek a meleg levesek, raguk, amelyekre a nyári kánikulában nem is gondoltunk. A reggelit, vacsorát jellemzően otthoni környezetben, akár a televízió előtt, vagy olvasás közben fogyasztjuk el, így könnyen felborulhat az egyensúly a bevitt és a felhasznált kalóriamennyiség között, különösen az ünnepi időszakban. Ráadásul az egész napos munka során, főként, ha azt otthon végezzük, izmaink könnyen merevek lehetnek, letapadhatnak. A nappaliban, hálószobában is végezhetünk egyszerű gyakorlatokat, elég akár fél óra jóga, nyújtás. Ha mindenképp ragaszkodunk a kültéri mozgáshoz, tegyünk hosszabb sétákat, melyekre kisállatainkat is magunkkal vihetjük.
Vitaminok mindenek előtt
Az egyik legfontosabb a téli időszakban a zsírban oldódó D-vitamin, melynek hiánya felnőttek esetében csontlágyuláshoz vezethet. A napsütésben töltött órák során bevitt D-vitamint azonban megfelelő táplálkozással is pótolnunk kell. Nem is gondolnánk, hogy a máj és az abból készült krémek is gazdagok D-vitaminban, melyeket friss fűszerekkel, rozmaringgal, petrezselyemmel is izgalmassá tehetünk. Fogyasszunk D-vitaminnal dúsított élelmiszereket, például margarint, mely kiváló alapja lehet a krémleveseknek is. Ezek még egy hosszú nap után is gyorsan elkészíthetőek: egy evőkanál margarinon enyhén pirítsuk meg kedvenc zöldségeinket, például sütőtököt, brokkolit vagy karalábét. Adjunk hozzá fűszereket – az ínyencek szerecsendióval, gyömbérrel is kísérletezhetnek –, fokhagymát, egy kevés citromlevet, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ha a zöldségek megpuhultak, indulhat a turmixolás.
A másik fontos zsírban oldódó vitamin az E-vitamin, mely erős antioxidáns, a különböző növényi olajok, gabonafélék csírája, friss saláták, fűszerek nagy mennyiségben tartalmazzák. Az E-vitamin antioxidáns hatása miatt megköti a szervezetben a szabadgyököket, ezáltal erősíti az immunrendszert. Ha a téli időszakról van szó, nem maradhat el a szintén immunerősítő, vízben oldódó C-vitamin. Az aszkorbinsav szintén antioxidáns, melyet az emberi szervezet nem képes előállítani. Mivel hő és fény hatására könnyen bomlik, a különböző vitaminforrásokat érdemes nyersen, akár turmix formájában, vagy párolva fogyasztani. Ha citromlevet facsarunk a teánkba, az ital ne legyen forró, hiszen a vitamintartalom kárba vész.
Részesítsük előnyben a szezonális élelmiszereket
A téli időszak kínálata a gyümölcsök szempontjából kevésbé változatos. Az almát, körtét, birsalmát, naspolyát érdemes vegyesen fogyasztani, akár fagyasztott gyümölcsökkel együtt. A megmosott, feldarabolt gyümölcsöket pár csepp citrom- vagy narancslével megöntözve izgalmas, vitamindús gyümölcssalátát kapunk.
A télen is könnyen beszerezhető zöldségekből többféle köret készíthető; a különböző krémeket, püréket ezek kombinálásával tehetjük izgalmassá, és akár az ünnepi asztalon is helyet kaphatnak. Főzzünk meg néhány burgonyát, melyhez ideális kiegészítő lehet a cékla vagy a sütőtök. Ha megpuhultak, a krémes állag eléréséhez adjunk hozzá egy-két evőkanál Rama növényi vajalternatívát, majd pürésítsük. A kelbimbó, a hasábokra vágott kelkáposzta, a zeller ideális lehet sütőben sütve. Hőkezelés előtt kenjük meg őket egy margarinból, mézből, és kedvenc fűszereinkből összeállított páccal. A karamellizált sült zöldségek nemcsak köretként, de főfogásként is megállják a helyüket.
Étkezéseinket akár gondosan kiválasztott, a hatóanyagokat megfelelő arányban tartalmazó multivitaminokkal is kiegészíthetjük. Fontos azonban, hogy egyes vitaminok túlfogyasztása is következményekkel járhat. A túlzott D-vitamin bevitel például vesekőképződést és toxikus tüneteket is okozhat. Télen se feledkezzünk el a vérvétel fontosságáról, mellyel nemcsak a hiányok, de a túltengések is egyszerűen kiszűrhetők.
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…