Igaz még nincs nyár, de tavasszal termő gyümölcsökből is bőséges a választék egy finom gyümölcsleves készítéséhez. Ráadásul, ha okosak vagyunk egyből egy bőséges adaggal lefőzünk, így bármikor rájárhatunk a hűtőből.
Gyümölcslevest gyakorlatilag bármiből lehet készíteni, ám talán úgy a legfinomabb, ha minél több gyümölcsöt vegyítünk benne. Meggy, cseresznye, eper, alma, ribizli, körte, kicsit később sárgadinnye, görögdinnye, nektarin vagy amit csak szeretnénk. Főzhetjük is, de készíthetjük hidegen is: ebben az esetben csak joghurttal vagy tejszínnel összekeverjük az előzetesen összeturmixolt gyümölcsöt.
Ennél picit komplexebb a fűszeres, főtt gyümölcsleves elkészítése, bár a szabályok itt sincsenek kőbe vésve. Érdemes kikísérletezni, hogy számunkra melyik adja a legjobb ízélményt vagy melyik fűszerrel szeretjük a legjobban.
Bár a gyümölcslevesnél becsapós a sok gyümölcs gondolata, a tetemes mennyiségű cukor miatt egyáltalán nem diétás. Ha szeretnénk az alakunkat (na és az egészségünket is) szem előtt tartani, akkor cukor helyett eritritet használjunk.
Hozzávalók
- 3 db alma
- 6 db szegfűszeg
- 1 mk fahéj (őrölt)
- só (ízlés szerint)
- 2 db citromkarika
- 2 ek méz
- 5 dkg aszalt szilva
- 1/2 üveg meggybefőtt (házi, cukrozott)
- A habaráshoz:
- 2 dl főzőtejszín
- 4 dkg vaníliás pudingpor
Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk és feldaraboljuk. Egy lábasba felteszünk 2 liter vizet, beletesszük a szegfűszeget, a fahéjat, a sót, a citromkarikákat és a mézt és tíz percig forraljuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt almát, az aszalt szilvát és a meggyet.
A tejszínt kikeverjük a pudingporral. A gyümölcsöket 5 percig főzzük, hogy roppanós maradjon, majd behabarjuk és összeforraljuk.
Lehűtve tálaljuk.