A csicseriborsó közkedvelt és gyakorta fogyasztott étel Indiában, Dél-Amerikában és Afrika számos pontján. Sajnos nálunk egyelőre csak a reformkonyha része, pedig jobban tennénk, ha többször az asztalunkra kerülne ez a zöldségféle. Mutatjuk is, hogy miért!

Élettani hatásai

Rostokban és fehérjében gazdag, ezért különösen jót tesz az emésztésnek.Hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez, azáltal, hogy segít a bélfalakra rakódott salakanyagok eltávolításában.Viszonylag alacsony kalóriatartalmának köszönhetően a fogyókúrázok is előszeretettel fogyasztják.

Alacsony a glikémiás indexe (akárcsak másik nagy kedvencünknek, az édesburgonyának), fogyasztásával elkerülhetőek a rettegett éhségrohamok. A növényi alapanyagok között az egyik legjobb fehérjeforrás. Tartalmaz A, E, B1 és B6 vitaminokat, folsavat, karotint, de még szelént is, amely különösen jó hír, mivel ezt a mikrotápanyagot nagyon kevés növény tudhatja magáénak. A szelén többek között az immunrendszer és a pajzsmirigy segítője.

Hummusz

A csicseriborsó egyik talán legelterjedtebb elkészítési módja (a falafel mellett) a krémes állagú hummusz. Hihetetlenül egyszerű elkészíteni és még csak nem is drága. Mutatjuk, hogyan csináld!

Hozzávalók

  • 50 dkg csicseriborsó (főtt, konzerv is lehet)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db citrom leve
  • 2 ek olívaolaj
  • 3 ek tahini (szezámkrém)
  • bors

A konzerv teljes tartalmát (a levével együtt) egy lábosba öntjük, majd felforraljuk. Eközben a fokhagymát feldaraboljuk, a citromok levét pedig leszűrjük. Amikor a csicseriborsó már forr, levesszük a tűzről, majd a fokhagymával összeturmixoljuk. Ezután hozzátesszük a citrom levét, a tahinit és az olívaolajat. Ízlés szerint sózhatunk, borsózhatunk. Ha szükséges a lefőtt léből tegyünk még hozzá, ameddig picit folyós állagot nem kapunk. (Később ez ugyanis megszilárdul.) Néhány órára tegyük a hűtőbe. Kiváló mártogatós válik belőle!

 

 

 

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

2 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

2 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

6 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

7 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago