Diéta & Egészség

Hummusz, te édes csicseriborsó

A csicseriborsó közkedvelt és gyakorta fogyasztott étel Indiában, Dél-Amerikában és Afrika számos pontján. Sajnos nálunk egyelőre csak a reformkonyha része, pedig jobban tennénk, ha többször az asztalunkra kerülne ez a zöldségféle. Mutatjuk is, hogy miért!

Élettani hatásai

Rostokban és fehérjében gazdag, ezért különösen jót tesz az emésztésnek.Hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez, azáltal, hogy segít a bélfalakra rakódott salakanyagok eltávolításában.Viszonylag alacsony kalóriatartalmának köszönhetően a fogyókúrázok is előszeretettel fogyasztják.

Alacsony a glikémiás indexe (akárcsak másik nagy kedvencünknek, az édesburgonyának), fogyasztásával elkerülhetőek a rettegett éhségrohamok. A növényi alapanyagok között az egyik legjobb fehérjeforrás. Tartalmaz A, E, B1 és B6 vitaminokat, folsavat, karotint, de még szelént is, amely különösen jó hír, mivel ezt a mikrotápanyagot nagyon kevés növény tudhatja magáénak. A szelén többek között az immunrendszer és a pajzsmirigy segítője.

Hummusz

A csicseriborsó egyik talán legelterjedtebb elkészítési módja (a falafel mellett) a krémes állagú hummusz. Hihetetlenül egyszerű elkészíteni és még csak nem is drága. Mutatjuk, hogyan csináld!

Hozzávalók

  • 50 dkg csicseriborsó (főtt, konzerv is lehet)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db citrom leve
  • 2 ek olívaolaj
  • 3 ek tahini (szezámkrém)
  • bors

A konzerv teljes tartalmát (a levével együtt) egy lábosba öntjük, majd felforraljuk. Eközben a fokhagymát feldaraboljuk, a citromok levét pedig leszűrjük. Amikor a csicseriborsó már forr, levesszük a tűzről, majd a fokhagymával összeturmixoljuk. Ezután hozzátesszük a citrom levét, a tahinit és az olívaolajat. Ízlés szerint sózhatunk, borsózhatunk. Ha szükséges a lefőtt léből tegyünk még hozzá, ameddig picit folyós állagot nem kapunk. (Később ez ugyanis megszilárdul.) Néhány órára tegyük a hűtőbe. Kiváló mártogatós válik belőle!

 

 

 

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

4 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

4 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

4 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago