Nutella házilag? Igenis lehetséges!

Nutella házilag? Hogyne! Egy korábbi cikkünkben már megmutattuk, hogyan készíthettek igazi, amerikai mogyoróvajat, most pedig a Nutella, azaz a csokis mogyorókrém került terítékre. 

A Nutella mindent felülmúló népszerűségnek örvend, de érdemes meglesni az összetevőit, és talán nyomban el is megy a kedvünk.  Nem kell ecsetelünk mennyire károsak a különböző adalékanyagok.

Akármennyire is furán hangzik, itthon is el lehet készíteni a csokis mogyorókrémet. Sőt, hogy még egy jó hírr szolgáljunk, még a cukrot is el lehet hagyni belőle, és a mesterséges alapanyagoktól is megszabadulunk, ha házilag készítjük. Mielőtt azonban belekezdenénk, jöjjön egy kis Nutella-történelem!

Míg a Nutellát luxuscikknek gondolnánk elsőre, fura módon a szükség szülte, ugyanis a II. világháború alatt kialakult csokoládéhiány következtében fejlesztette ki Pietro Ferrero. Az eredeti Nutella azonban nagyrészt mogyorót tartalmazott, amit kakaóval ízesítettek. Csak később varázsolták kenhető állagúvá, és kerültek üvegekbe.

Jó hír azonban, hogy néhány perc alatt készíthetünk magunknak otthon házi Nutellát. Mutatjuk hogyan!

Hozzávalók

  • 3 pohár mogyoró
  • 3 púpozott evőkanál sötét kakaópor
  • 3 evőkanál méz vagy 5 evőkanál agavészirup
  • fél teáskanál só

Mindenek előtt a meghámozott mogyorót öntsük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és pirítsd 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig. Az idő lejártához közeledve a héj kezd majd lepattogni a mogyorószemekről, így azt könnyű lesz eltávolítani. Ha kivettük a mogyorót, töltsük aprítógépbe, és addig aprítsuk, amíg egészen porállagúvá nem lesz. Közben elkezdenek kiválni az értékes olajok, minek köszönhetően a végeredményed egy illatos pépállagú mogyorópép szerűség lesz.

A pépbe ezután keverjük bele a jó minőségű  kakaóport és a mézet, majd kutyuljuk össze géppel addig, amíg nem kezd fényessé válni a keverék. Ha az a benyomásunk, hogy a keveréked nem elég lágy, vagy nem elég kenhető, egy-két evőkanál olvasztott kókuszolajjal lágyabbá tehetjük a végeredmény. Ha elkészült, egy befőttes üvegbe töltve tárolhatjuk a házi Nutellát. Kenyérre, kekszre, sütire kenve vagy akár kiskanállal is fogyasztható, tulajdonképpen bármire használhatjuk, amire a bolti Nutellát.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago