Most hogy itt nyár, és nyakunkon a grillszezon ajánlunk egy töltött gomba receptet, amelyet mi sosem mulasztunk el elkészíteni a partik alkalmával. Az egyetlen hibája, hogy túl hamar elfogynak a torkos vendégseregnek hála.

Ha gyorsan összedobható vagy finom vacsorára vágyunk, esetleg grillpartira várjuk az éhes családot vagy a barátokat, a töltött gomba mindig jó választás, hiszen általánosan nagy népszerűségnek örvend. A gomba jellegzetes, de nem túl erős íze jól passzol sokféle alapanyaghoz, így ha gombát töltünk, nyugodtan engedjük el a fantáziánkat az összetevők kapcsán, nagyon mellélőni úgysem tudunk.

A mi választásunk a juhtúróval töltött verzióra esett, amely az alapanyagokat figyelembe véve újfent igencsak egyszerű: gomba, juhtúró, vöröshagyma és egy kis petrezselyem. A juhtúró egyébként olyan ízes, hogy nem is volt szükségünk nagy variálásra.

Hozzávalók

  • 500 g csiperkegomba (kb. 12 db közepes méretű)
  • 200 g juhtúró
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • petrezselyem ízlés szerint (kakukkfűvel is ízesíthetjük)
  • bors ízlés szerint

Kiszedjük a gombák tönkjeit, megtisztítjuk a kalapokkal együtt, majd a tönköket és hagymát apróra vágjuk. Vöröshagyma helyett készíthetjük újhagymával, póréhagymával is, ha éppen valamiből van maradék, azt felhasználhatjuk hozzá, nem kell sok.

A hagymát kevés olajon megdinszteljük, rátesszük a gombát, borsozzuk és puhára pároljuk. Mikor majdnem kész, ízlés szerint petrezselyemzölddel vagy kakukkfűvel ízesítjük. Sózni nem kell, mert a juhtúró nagyon sós lesz.

Még melegen a gombához keverjük a juhtúrót, ha megolvad könnyű összedolgozni, és megtöltjük vele a kalapokat, amiket sütőpapírral kibélelt tepsibe rakunk. Szórhatunk rá sajtot is, úgy talán még ízletesebb lesz.

Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg kissé barnulni nem kezd a teteje, vagy ha sajtot szórunk rá, aranybarna nem lesz. Természetesen grillen is ugyanúgy elkészíthetjük a gombát.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Borítok forrása: Szélmalom vendéglő

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: