Egyszerű, mégis nagyszerű köret a kapormártás. Savanykásan vagy édesen egyre megy, és még a pénztárcánkat sem terheli meg. Hoztunk hozzá két receptet!
Már kitárgyaltuk veletek a kapor jótékony hatásait, többek között a cukorbetegségben és a baktériumok elleni védekezésben nyújtott tulajdonságait. A kapormártás önmagában és köretként is megállja a helyét, de mártogatósként is állati finom. Lássuk!
Hagyományos kapormártás
Hozzávalók
- 1 nagy csokor kapor
- 2 evőkanál zsír
- 6 evőkanál liszt
- 3 evőkanál tejföl
- 1 bögre húsleves (ha éppen nincs, használhatsz vizet, és ha van otthon, saját készítésű ételízesítőt)
- só, fehér bors
A kaporszálak vastag szárairól leszedjük a leveleket, majd ezeket felaprítjuk. Ezután a zsírt egy edényben felolvasztjuk, majd belekeverjük a lisztet és világos színűre lepirítjuk (gyakorlatilag rántást készítünk, csak valamivel többet). Most jöhet a felaprított kapor háromnegyede.
Felöntjük hideg húslevessel. Ha kaporfőzeléket szeretnénk, akkor sűrű legyen, kapormártás esetében picit hígabb. Végül sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd felforraljuk és kész is!
Vajas kapormártás
Hozzávalók
- 1 db húsleveskocka
- 1 csokor kapor
- 5 dkg vaj
- 3 ek liszt
- 2 dl főzőtejszín
- só
- bors
- 1/4 citrom leve
- 1 kávéskanál cukor
A húsleveskockát feloldjuk 2-3 dl vízben.
A kaprot megmossuk, lecsepegtetjük, majd apró darabokra vágjuk. Egy serpenyőben vajat hevítünk, majd jöhet a liszt, amit világos színűre pirítunk. Hozzáadjuk az apróra vágott kaprot és összekeverjük vele.
Felöntjük a húsleves lével és a tejszínnel, majd állandó kevergetés mellett simára keverjük. Ezután ízlés szerint ízesítünk sóval, borssal, cukorral és a citromlével. Végül körülbelül 5 percig forraljuk! Jó étvágyat!