A káposztaleves tipikus diétás étel, ám nem csak azoknak érdemes elkészíteni, akik meg akarnak szabadulni a plusz kilótól.
A húsmentes káposztalevest elsősorban azért ajánlják fogyókúrázóknak, mivel a káposzta kalóriában és szénhidrátban szegény, míg rostban és tápanyagokban kifejezetten gazdag. Bár a diéta szó hallatán arra gyanakodhatnánk, hogy ezt a leves biztosan nem az élmény miatt fogyasztjuk, ebben azonban nagyot tévedünk.
Mi nem fogyókúrás káposztaleves receptet kerestünk, egyszerűen csak olyat, ami ízletes, és ez nekünk bevált.
Ha laktatóbbá kívánjuk tenni, akkor tehetünk bele krumplit, virslit vagy kolbászt is, mi azonban inkább a zöldségekkel és a fűszerekkel kombináltunk.
Hozzávalók
- 1 kis fej káposzta (hegyes formájú)
- 2 közepes db sárgarépa
- 1 nagy db fehérrépa (azaz petrezselyemgyökér)
- 10 dkg zeller (2 szelet egy közepes db-ból)
- 1 nagy db paradicsom (érett )
- 0.5 közepes db tv paprika
- köménymag ízlés szerint
- 1 kk tárkony
- babérlevél ízlés szerint (kis levél)
- 1 csipet majoranna
- 1 gerezd fokhagyma (közepes)
- fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- só ízlés szerint
- ételízesítő ízlés szerint (zöldséges)
- 1 ek olívaolaj
A kis fej káposztát a külső levelektől megszabadítjuk, majd egyben, alaposan leöblítjük. A hegyétől lefele vékonyra karikázzuk. A közepe táján félbevágjuk, kivágjuk a kis csutkáját, és így karikázzuk tovább. A többi zöldséget is megmossuk, és szintén felkarikázzuk.
Az olajat egy lábasban felmelegítjük, és az összes zöldséget (kivéve a paradicsomot) + a köménymagot beleforgatjuk, és kb. 10 percen keresztül közepes lángon, kevergetve enyhén megpirítjuk.
Felöntjük vízzel, belekeverjük az ételízesítőt, fűszerezzük, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot és a fokhagymát.
Lassú tűzön, mint a húslevest, készre főzzük. Ügyeljünk arra, hogy a káposzta ne főjön szét.
Borítókép forrása: Lénárd Gitta
Recept forrása: Mindmegette