A tökkrémleves ízletes és könnyed finomság, ami simán felveszi a versenyt még nagy kedvencünkkel, a sütőtök-krémlevessel is.
Imádjuk a sütőtököt, mikor szezonja van, szinte nem múlik el hét, hogy ne ennénk. A rendes főzőtökkel azonban sokkal mostohábban bánt a sors, sokkal kevesebben fogyasztják, ennek pedig valószínűleg a nem túl kellemes menzai emlék az oka.
Pedig a főzőtök is lehet nagyon finom: ha főzelékként nem igazán jött be, akkor ne erőltessük, készítsük el inkább levesként – a kaporról viszont ebben az esetben se feledkezzünk meg!
Hozzávalók
1 kg friss tök (pucolva) / de lehet bolti gyalult tök is
1 csokor kapor
2 db húsleveskocka
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
2 db tojássárgája
1 evőkanál étolaj
1 csipet só
1 csokor kapor
2 db húsleveskocka
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
2 db tojássárgája
1 evőkanál étolaj
1 csipet só
A tököt megpucoljuk és apró kockákra vágjuk.
Az olajon vöröshagymát dinsztelünk, majd hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát.
Mehet hozzá a felkockázott tök, amelyet egy kicsit megpirítunk. Ha ez megvolt, felengedjük 8 dl vízzel.
Beletesszük a húsleveskockákat és a kaprot, majd kb. 10 percig főzzük. Ezután turmixgépbe kanalazzuk, és pépesítjük.
Hozzáadjuk a tojások sárgáját, és beleöntjük a tejszínt, majd ezekkel együtt is jól összeturmixoljuk. Pár percre visszarakjuk a tűzre, hogy egyet rottyanjon.
Remekül megy hozzá pirított tökmag is. Kész is az isteni tökkrémleves, jó étvágyat kívánunk hozzá.
[sc name=”facebook” ]