Karfiol pizza: egészséges és finom!

A karfiol az ételek világában meghódította a konyhákat. Egészséges, szinte semmilyen íze nincs, így kiváló alapanyag a zsemlemorzsa helyett, a pirítós helyett, sőt akár az ünnepi asztalunk középpontjában is állhat. Talán a legkedveltebb felhasználási módja az, ha pizzatésztaként alkalmazzuk. Furcsának hangzik, de valójában ízletes és egészséges alternatívája a klasszikusnak. Ebben az egyszerű, gluténmentes pizzareceptben a karfiolt rizs állagúra aprítjuk, és azt használjuk tésztánk alapjának.

Konyhai tippünk: Fontos, hogy jól lecsöpögtessük a főtt karfiolt, így a tészta szárazabb lesz és ropogósabb lesz a sütés során.

Feltét variációk: Egyszerűen maradjunk a hagyományosnál, azaz a paradicsommal és bazsalikommal, vagy bátran engedjük el a fantáziánkat. Sült paprika és hagyma, szeletelt olívabogyó, főtt és morzsolt kolbász. Sonka és ananász? Miért ne! Jah és a pepperoni mindig jó választás – még egy vegán verzió is élvezhető azok számára, akik nem esznek húst az asztalnál.

Kipróbáltad már ezt a receptet? Írd meg nekünk a kommentekben, hogy sikerült!

Hozzávalók 4 személyre:

1 nagy fej karfiol, durvára vágva 1 nagy tojás 2 csésze reszelt mozzarella sajt, felezve 1/2 csésze frissen reszelt parmezán, felezve ízlés szerinti mennyiségű só 1/4 csésze marinara vagy pizzaszósz 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva 1 csésze félbevágott szőlő- vagy cseresznye paradicsom Friss bazsalikom, tálaláshoz Balzsamecet szirup, locsoláshoz

 

Elkészítési útmutató:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy nagy serpenyőben forraljunk fel kb. 500 ml vizet és sózzuk meg. Adjuk hozzá a karfiolt, majd főzzük, amíg ropogósan puha nem lesz, 3-4 perc. Áttesszük tiszta konyharuhára (vagy papírtörlőre) és leszáraítjuk róla a vizet.

A lecsepegtetett karfiolt tegyük aprítógépbe, majd aprítsuk darabokra. A felesleges vizet szárítsuk le papírtörlővel.

Tegyük a leszűrt karfiolt egy nagy tálba és adjuk hozzá a tojást, 1 csésze mozzarellával, 1/4 csésze parmezánnal, majd ízlés szerint sózzuk.

Tegyük a tésztát egy sütőlapra, amelyet előzőleg fújtunk be sütőspray-vel, majd nyomkodjuk a tésztát a lapra. Süssük aranybarnára és szárítsuk ki, kb. 20 percig.

A tésztát szórd meg a maradék mozzarellával és parmezánnal, a fokhagymával, a paradicsommal és a marinara szósszal kend meg, majd süssük további 10 percig, amíg a sajt olvadni nem kezd és a tészta ropogós lesz.

Díszítsük bazsalikommal és locsoljuk meg balzsamecettel.

Jó étvágyat kívánunk!

Nyers Marcell

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

19 óra ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago