A karfiol az ételek világában meghódította a konyhákat. Egészséges, szinte semmilyen íze nincs, így kiváló alapanyag a zsemlemorzsa helyett, a pirítós helyett, sőt akár az ünnepi asztalunk középpontjában is állhat. Talán a legkedveltebb felhasználási módja az, ha pizzatésztaként alkalmazzuk. Furcsának hangzik, de valójában ízletes és egészséges alternatívája a klasszikusnak. Ebben az egyszerű, gluténmentes pizzareceptben a karfiolt rizs állagúra aprítjuk, és azt használjuk tésztánk alapjának.
Konyhai tippünk: Fontos, hogy jól lecsöpögtessük a főtt karfiolt, így a tészta szárazabb lesz és ropogósabb lesz a sütés során.
Feltét variációk: Egyszerűen maradjunk a hagyományosnál, azaz a paradicsommal és bazsalikommal, vagy bátran engedjük el a fantáziánkat. Sült paprika és hagyma, szeletelt olívabogyó, főtt és morzsolt kolbász. Sonka és ananász? Miért ne! Jah és a pepperoni mindig jó választás – még egy vegán verzió is élvezhető azok számára, akik nem esznek húst az asztalnál.
Kipróbáltad már ezt a receptet? Írd meg nekünk a kommentekben, hogy sikerült!
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy fej karfiol, durvára vágva 1 nagy tojás 2 csésze reszelt mozzarella sajt, felezve 1/2 csésze frissen reszelt parmezán, felezve ízlés szerinti mennyiségű só 1/4 csésze marinara vagy pizzaszósz 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva 1 csésze félbevágott szőlő- vagy cseresznye paradicsom Friss bazsalikom, tálaláshoz Balzsamecet szirup, locsoláshoz
Elkészítési útmutató:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy nagy serpenyőben forraljunk fel kb. 500 ml vizet és sózzuk meg. Adjuk hozzá a karfiolt, majd főzzük, amíg ropogósan puha nem lesz, 3-4 perc. Áttesszük tiszta konyharuhára (vagy papírtörlőre) és leszáraítjuk róla a vizet.
A lecsepegtetett karfiolt tegyük aprítógépbe, majd aprítsuk darabokra. A felesleges vizet szárítsuk le papírtörlővel.
Tegyük a leszűrt karfiolt egy nagy tálba és adjuk hozzá a tojást, 1 csésze mozzarellával, 1/4 csésze parmezánnal, majd ízlés szerint sózzuk.
Tegyük a tésztát egy sütőlapra, amelyet előzőleg fújtunk be sütőspray-vel, majd nyomkodjuk a tésztát a lapra. Süssük aranybarnára és szárítsuk ki, kb. 20 percig.
A tésztát szórd meg a maradék mozzarellával és parmezánnal, a fokhagymával, a paradicsommal és a marinara szósszal kend meg, majd süssük további 10 percig, amíg a sajt olvadni nem kezd és a tészta ropogós lesz.
Díszítsük bazsalikommal és locsoljuk meg balzsamecettel.
Jó étvágyat kívánunk!
A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…
Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…
A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…
A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…
Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…
A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…