Karfiol pizza: egészséges és finom!

A karfiol az ételek világában meghódította a konyhákat. Egészséges, szinte semmilyen íze nincs, így kiváló alapanyag a zsemlemorzsa helyett, a pirítós helyett, sőt akár az ünnepi asztalunk középpontjában is állhat. Talán a legkedveltebb felhasználási módja az, ha pizzatésztaként alkalmazzuk. Furcsának hangzik, de valójában ízletes és egészséges alternatívája a klasszikusnak. Ebben az egyszerű, gluténmentes pizzareceptben a karfiolt rizs állagúra aprítjuk, és azt használjuk tésztánk alapjának.

Konyhai tippünk: Fontos, hogy jól lecsöpögtessük a főtt karfiolt, így a tészta szárazabb lesz és ropogósabb lesz a sütés során.

Feltét variációk: Egyszerűen maradjunk a hagyományosnál, azaz a paradicsommal és bazsalikommal, vagy bátran engedjük el a fantáziánkat. Sült paprika és hagyma, szeletelt olívabogyó, főtt és morzsolt kolbász. Sonka és ananász? Miért ne! Jah és a pepperoni mindig jó választás – még egy vegán verzió is élvezhető azok számára, akik nem esznek húst az asztalnál.

Kipróbáltad már ezt a receptet? Írd meg nekünk a kommentekben, hogy sikerült!

Hozzávalók 4 személyre:

1 nagy fej karfiol, durvára vágva 1 nagy tojás 2 csésze reszelt mozzarella sajt, felezve 1/2 csésze frissen reszelt parmezán, felezve ízlés szerinti mennyiségű só 1/4 csésze marinara vagy pizzaszósz 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva 1 csésze félbevágott szőlő- vagy cseresznye paradicsom Friss bazsalikom, tálaláshoz Balzsamecet szirup, locsoláshoz

 

Elkészítési útmutató:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy nagy serpenyőben forraljunk fel kb. 500 ml vizet és sózzuk meg. Adjuk hozzá a karfiolt, majd főzzük, amíg ropogósan puha nem lesz, 3-4 perc. Áttesszük tiszta konyharuhára (vagy papírtörlőre) és leszáraítjuk róla a vizet.

A lecsepegtetett karfiolt tegyük aprítógépbe, majd aprítsuk darabokra. A felesleges vizet szárítsuk le papírtörlővel.

Tegyük a leszűrt karfiolt egy nagy tálba és adjuk hozzá a tojást, 1 csésze mozzarellával, 1/4 csésze parmezánnal, majd ízlés szerint sózzuk.

Tegyük a tésztát egy sütőlapra, amelyet előzőleg fújtunk be sütőspray-vel, majd nyomkodjuk a tésztát a lapra. Süssük aranybarnára és szárítsuk ki, kb. 20 percig.

A tésztát szórd meg a maradék mozzarellával és parmezánnal, a fokhagymával, a paradicsommal és a marinara szósszal kend meg, majd süssük további 10 percig, amíg a sajt olvadni nem kezd és a tészta ropogós lesz.

Díszítsük bazsalikommal és locsoljuk meg balzsamecettel.

Jó étvágyat kívánunk!

Nyers Marcell
Nyers Marcell

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

19 óra ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

20 óra ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago