A karfiol az ételek világában meghódította a konyhákat. Egészséges, szinte semmilyen íze nincs, így kiváló alapanyag a zsemlemorzsa helyett, a pirítós helyett, sőt akár az ünnepi asztalunk középpontjában is állhat. Talán a legkedveltebb felhasználási módja az, ha pizzatésztaként alkalmazzuk. Furcsának hangzik, de valójában ízletes és egészséges alternatívája a klasszikusnak. Ebben az egyszerű, gluténmentes pizzareceptben a karfiolt rizs állagúra aprítjuk, és azt használjuk tésztánk alapjának.
Konyhai tippünk: Fontos, hogy jól lecsöpögtessük a főtt karfiolt, így a tészta szárazabb lesz és ropogósabb lesz a sütés során.
Feltét variációk: Egyszerűen maradjunk a hagyományosnál, azaz a paradicsommal és bazsalikommal, vagy bátran engedjük el a fantáziánkat. Sült paprika és hagyma, szeletelt olívabogyó, főtt és morzsolt kolbász. Sonka és ananász? Miért ne! Jah és a pepperoni mindig jó választás – még egy vegán verzió is élvezhető azok számára, akik nem esznek húst az asztalnál.
Kipróbáltad már ezt a receptet? Írd meg nekünk a kommentekben, hogy sikerült!
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy fej karfiol, durvára vágva 1 nagy tojás 2 csésze reszelt mozzarella sajt, felezve 1/2 csésze frissen reszelt parmezán, felezve ízlés szerinti mennyiségű só 1/4 csésze marinara vagy pizzaszósz 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva 1 csésze félbevágott szőlő- vagy cseresznye paradicsom Friss bazsalikom, tálaláshoz Balzsamecet szirup, locsoláshoz
Elkészítési útmutató:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy nagy serpenyőben forraljunk fel kb. 500 ml vizet és sózzuk meg. Adjuk hozzá a karfiolt, majd főzzük, amíg ropogósan puha nem lesz, 3-4 perc. Áttesszük tiszta konyharuhára (vagy papírtörlőre) és leszáraítjuk róla a vizet.
A lecsepegtetett karfiolt tegyük aprítógépbe, majd aprítsuk darabokra. A felesleges vizet szárítsuk le papírtörlővel.
Tegyük a leszűrt karfiolt egy nagy tálba és adjuk hozzá a tojást, 1 csésze mozzarellával, 1/4 csésze parmezánnal, majd ízlés szerint sózzuk.
Tegyük a tésztát egy sütőlapra, amelyet előzőleg fújtunk be sütőspray-vel, majd nyomkodjuk a tésztát a lapra. Süssük aranybarnára és szárítsuk ki, kb. 20 percig.
A tésztát szórd meg a maradék mozzarellával és parmezánnal, a fokhagymával, a paradicsommal és a marinara szósszal kend meg, majd süssük további 10 percig, amíg a sajt olvadni nem kezd és a tészta ropogós lesz.
Díszítsük bazsalikommal és locsoljuk meg balzsamecettel.
Jó étvágyat kívánunk!
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…