Diéta & Egészség

Két szuperzöldség verhetetlen párosa: így készül a mennyei céklás-tormás saláta

A torma legalább annyira hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás és a sonka, ám a megszokott ételek helyett ezúttal egy különlegesebb fogás, a céklás-tormás saláta kerül nálunk terítékre. 

A húsvéti ünnepi asztalon a jó sok sonka és kalács mellett ott kell lennie az orrfacsaróan csípős, könnyfakasztó tormának is, amit  – valljuk be –  legtöbbször csak ecetesen falatozunk füstölt sonka mellé vagy gépsonkába tekerve. Persze így is nagyon finom, ám ez távolról sem jelenti azt, hogy csupán így fogyaszthatjuk a fűszer mellett gyógynövényként is remekül használható gyökérzöldséget.

Céklás-tormás saláta

  • 85 dkg cékla
  • 30 dkg zsíros tejföl
  • fél mokkáskanál fűszerkömény és ugyanennyi édeskömény mag
  • 2 ek frissen reszelt torma
  • 2 ek almaecet

A céklákat alaposan megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Ha elkészültek, hideg vízbe tesszük, majd megpucoljuk (a héj könnyen ledörcsölhető).

Olaj nélküli serpenyőben a köményeket egy kicsit felmelegítjük, majd mozsárban megtörjük.

A tejfölhöz hozzáadjuk a reszelt tormát, majd az ecetet, és az egészet jól elkeverjük. Végén ízlés szerint megsózzuk.

A felszeletelt, kockára vágott céklákat a tejfölös keverékbe forgatjuk, és állni hagyjuk legalább egy órát, de érdemes lehet egy napot is adni neki, hogy az ízek még jobban összeérjenek.

A céklás-tormás saláta savanykás, kovászos kenyérre kenve kiváló, de természetesen füstölt hús mellé is mennyei csemege. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

1 óra ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

4 nap ago

Megérkezett Magyarországra a McDonald’s legendás Grimace Shake – Te kipróbálnád a lila őrületet?

Hallottál már a lila McDonald’s shake-ről, amiért Amerikában mindenki odavan? Most végre nálunk is elérhető…

5 nap ago

Főzni csak stílusosan – Miért dobják fel a főzőműsorokat az OLED TV-k?

Emlékszel még, amikor a főzőműsorok háttérzajként mentek a tévében? Ma már egészen más világban élünk.…

3 hét ago

A VIBE Budapest titka: ízek, koktélok és nonstop party

Mi a VIBE Budapest titka? Az, hogy egyszerűen nem hasonlítható semmihez. Itt minden részlet a…

3 hét ago

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

4 hét ago