Ha már túl vagyunk a nagy vendégeskedésen – ami akár már a hasunkon is meglátszik – akkor eljött az ideje, hogy kicsit visszább vegyünk. A túl sok hús és édesség után, egy könnyű zöldséges leves biztosan remekül hangzik majd!

Ha picit fellélegeztünk a nagy karácsonyi lakomák után, akkor a hasunknak is jó volna ezt tenni. A hagyományos magyar menüsor ugyanis nem épp könnyedségéről híres. Persze nem törvényszerű, hogy mindenkinek emésztési problémái legyenek az ünnep után, azért egy kis tehermentesítés senkinek sem árthat.

Éppen ezért egy könnyű kis leves kombót hoztunk nektek. Hozzátennénk, hogy mind a zeller, mind a paradicsom kifejezetten jót tesz a megviselt gyomornak.

Lássuk hát őket!

Egyszerű zellerkrémleves

Hozzávalók

  • 0,5 dl olaj
  • 30 dkg zeller
  • 1/2 fej hagyma
  • 4 dkg fehérrépa
  • 4 dkg sárgarépa +8 dkg burgonya
  • 2 db leveskocka
  • 2 dl tejszín
  • reszelt sajt a tálaláshoz

A megtisztított és kockára vágott zöldségeket olajon megpirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, majd hozzáadjuk a leveskockát.

Amikor a zöldségek puhára főttek, botmixerrel pépesítjük, majd hozzáöntjük a tejszínt, és kb. 2 percig forraljuk. Sajttal megszórva vagy pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

Bazsalikomos paradicsomleves

Hozzávalók

  • 1,2 kg húsos paradicsom (vagy konzerv egész paradicsom)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 2,5 dl zöldségleves, kockából
  • 1 csokor bazsalikom
  • 8 szelet bagett
  • 20 dkg tehéntúró
  • néhány csepp  citromlé
  • durvára tört bors a tálaláshoz

A paradicsomokat meghámozzuk, és falatnyi kockára vágva 20 dkg paradicsomot félreteszünk a tálaláshoz.

Lábasban üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, és lassú tűzön, fedő alatt kb. 15 percig pároljuk. Ezután botmixerrel pépesítjük. hozzáöntjük a zöldséglevest, felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről.

A bazsalikomot megmossuk, apróra vágjuk, és a levesbe szórjuk. Sózzuk, cukrozzuk ízlés szerint. Belekeverjük a félretett paradicsomkockákat, hűlni hagyjuk.

Tálaláskor a kenyeret megpirítjuk, rámorzsoljuk a túrót, és citromlével, sóval, durvaborssal ízesítjük.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

1 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

1 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago