Körtekrémleves pirított mandulával

A körtekrémleves önmagában is nagyon finom, különösen, ha egy kevés pirított mandulával is megszórjuk a tetejét. 

Ősszel hódítanak a krémlevesek, hiszen a hűvös, borongós időben különösen jól esik bekuckózni a meleg szobába, és elkanalazni egy finom, forró krémlevest. A körtéből nemcsak desszert készülhet, krémlevesnek is nagyon finom, levesbetét ügyében viszont érdemes maradni az édes vonalon, a pirított mandula például remekül illik hozzá.

Körtekrémleves pirított mandulával

1 kg körte
40 g sütőmargarin
50 g cukor
4 dl mandulatej
3 dl víz
1 db vanília
1 kávéskanál fahéj
4 db szegfűszeg
4 db kardamom
1 citromból nyert citromlé
100 g mandulapehely

1 ek margarin

A körtéket megmossuk, a magházat kivágjuk, feldaraboljuk.

Egy lábosban vajat hevítünk, majd rádobjuk a cukrot, enyhén megkaramellizáljuk.

Ráborítjuk a körtedarabokat, és alaposan átforgatjuk. Hozzáöntjük a mandulatejet és a vizet, majd fahéjjal, szegfűszeggel, kardamommal és egy egész vaníliarúddal ízesítjük.

Körülbelül 20 percig főzzük, ameddig a körte meg nem puhul. Ezután kihalásszuk a a vaníliarudat, a kardamomot és szegfűszeget, majd botmixerrel pürésítjük. Darabosabbra is hagyható, ebben az esetben rövidebb ideig turmixoljuk.

Serpenyőben felhevítünk egy evőkanál margarint, majd rászórjuk a mandulapelyheket, és aranybarnára pirítjuk.

Tálaláskor gazdagon megszórjuk vel a leves tetejét. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ][/sc]

Nora

Recent Posts

Könnyű és friss: Csirkés Cézár Wrap – Neked, ha gyorsan valami jót ennél

Egészséges, laktató, mégis könnyed?Valami, amit akár magadnak készítesz figyelmességből, akár becsomagolsz a párodnak ebédre? A…

1 hét ago

Sajtos-baconös sült krumpli pikáns pepperoncinivel

Ha szeretnél valami ütőset az asztalra tenni – legyen az baráti összejövetel, filmnézés vagy csak…

1 hét ago

Mi lenne, ha holnap reggel máshogy kezdenéd a napod?

Reggel 6:17. Felriadtam. Nem csörgött az ébresztő – a testem már tudta, hogy nem fogok…

2 hét ago

Te is ott ragadtál valahol egy üres reggeli asztalnál?

Van az a reggel, amikor nem csörög az óra. A gyerekek már csak hétvégén jönnek.…

2 hét ago

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 hét ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 hét ago