Mit tegyünk az uzsonnásdobozba, ha unjuk a párizsis zsemlét? Hogyan lehet a tízórai egyszerre egészséges, változatos és menő is?
A 2025-ös iskolakezdéshez hoztunk 4+1 tippet és 3 gyerekbarát receptet, amikkel garantáltan nem jön haza érintetlenül a tízórai!

1. Egy jó szendvics nem unalmas – csak kreatív!

A legtöbb uzsonnásdoboz főszereplője a szendvics – de nem mindegy, hogyan készíted!
Használj változatos kenyérféléket: teljes kiőrlésű, rozsos, bagett, tortilla – máris izgalmasabb. A feltétek terén sem kell leragadni a felvágott-sajt-paprika szentháromságnál.
💡 Tipp: próbálj ki házi zöldségkrémeket, grillezett csirkét, főtt tojást vagy akár gyümölcsös hummuszt!

2. Formákkal játssz, nem az étellel

A szendvicsformázó kiszúrók igazi uzsonnamentők. Szívecskés uborka, csillag alakú sajt, panda alakú kenyér? Naná!
A gyerekek szívesebben esznek mókás formákat, mint lapos szeleteket.
🎯 Pro tipp: használj színes pálcikákat, bento dobozokat, aranyos gyümölcsnyársakat. Máris Insta-kompatibilis a tízórai!

3. Egészséges trükkök, amiket észre sem vesznek

Nem kell lemondani az élvezetről, ha okosan válogatsz.
👉 Reszelt répa a krémben, cukkini a muffinban, főtt lencse a pástétomban – mind megy a dobozba.
A magvak, teljes kiőrlésű kekszek, apróra vágott gyümölcsök szintén remek nassolnivalók.

4. Több kis adag = több öröm

A japán bento dobozok mintájára épített uzsonnásdoboz sokféle mini ételből áll.
Egy kis szendvics, mellé gyümölcs, pár falat zöldség, egy kis joghurt – és máris egyensúlyban van az uzsonna.
💡 Tipp: külön kis rekeszek, színes formák segítenek, hogy minden falat más élményt nyújtson.

+1 tipp: Kezd kicsiben – ne stresszeld túl!

Nem kell rögtön Michelin-csillagos kompozíciókat gyártani.
Indulj el egy-egy színes rekesszel, kedvenc figurás dobozzal, majd lassan emelj szintet. Vonjátok be a gyereket is!
🎒 Ha ő dönthet a szendvics tartalmáról vagy formájáról, sokkal szívesebben eszi majd meg.

Egészséges uzsonnareceptek gyerekeknek – amit tényleg megesznek

Receptek

 

Vöröslencsés szendvicskrém

 

Hozzávalók (12 adaghoz)

  • 1/3 pohár Rama Crema növényi habkrém 31% 200 ml
  • 70 g vöröslencse
  • 20 g gyömbér
  • 2 tk paradicsompüré
  • 5-6 ek kókusztej
  • 1,5 tk só
  • 2 tk finomítatlan nádcukor

Elkészítés

  1. Felforralunk 7 dl vizet, ízesítjük 1 teáskanál sóval és nádcukorral, és 5-7 percig főzzük benne a lencsét.
  2. Állni hagyjuk 1-2 percig, majd leszűrjük.
  3. A lencse 1/3-át félretesszük, a maradékhoz hozzáadjuk a szeletelt gyömbért, a paradicsompürét, egy csipet sót, 1 teáskanál nádcukrot és a kókusztejet. Botmixerrel pürésítjük, majd hűlni hagyjuk 5-7 percig.
  4. A 200 ml-es Rama Crema 1/3-ával eldolgozzuk, majd hozzákeverjük a főtt lencsét. Tálalás előtt 25-30 percig hűtjük.

Cukkinis banános muffin

 

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 125 g Rama laktózmentes sütőmargarin
  • 150 g tönkölybúzaliszt
  • 100 g barnacukor
  • 25 g kakaópor (20-22%-os)
  • 1/2 tk só
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tk fahéj (őrölt)
  • 2 db banán (kisebb, érett)
  • 150 g cukkini
  • 100 ml növényi tej
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 50 g durvára tört dió

Elkészítés

  1. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. Ha nem szilikon muffin formát használunk, akkor tegyünk bele papírkapszlikat.
  2. A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük el a cukorral, sóval, szódabikarbónával, sütőporral, őrölt fahéjjal.
  3. A cukkinit reszeljük le, nyomkodjuk ki belőle annyi folyadékot, amennyit csak tudunk.
  4. A banánt törjük össze villával, majd adjuk hozzá az olvasztott margarint, a szobahőmérsékletű növényi tejet, vaníliaromát, majd a lecsepegtetett, reszelt cukkinit, és keverjük össze.
  5. Forgassuk hozzá a lisztes keveréket, végül pedig a durvára tört diót is. A masszát osszuk el muffinformákba, maximum 3/4-ig töltve. Szórjuk meg a maradék dióval.
  6. Előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig. A formában hagyjuk kihűlni.

Csokis-gyömbéres keksz

 

Hozzávalók (16 adaghoz)

  • 190 g finomliszt
  • 30 g kakaópor
  • 200 g barna cukor
  • 1,5 tk sütőpor
  • 0,5 tk szódabikarbóna
  • 110 g Rama vajalternatíva
  • 3 ek natúr joghurt (opcionálisan növényi alapú is lehet)
  • 0,5 tk vanília kivonat
  • 0,5 tk fahéj
  • 1,5 tk őrölt gyömbér

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra légkeverésen.
  2. Szitáljuk át a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát, az őrölt gyömbért és a fahéjat.
  3. Egy másik tálban keverjünk habosra a Rama vajalternatívát a barna cukorral, majd adjunk hozzá 3 evőkanál vegán joghurtot és egy kis vanília kivonatot.
  4. Ezután keverjük össze a lisztes keverékkel.
  5. Egy kis fagylalt kanállal formázzunk golyókat a tésztából. Minden golyót mártsunk a porcukorba.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük 2 cm távolságra egymástól a halmokat, majd 5 percig pihentessük.
  7. Végül 12-15 percig süssük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Ne aggódjunk, ha a keksz lágynak tűnik, mert kihűlve megkeményedik.
Hirdetés: