Ha nincs ínyedre a párolt vagy főtt kelbimbó, akkor próbáld meg a baconos, tejszínnel készített verziót, mennyei lesz a végeredmény.

A kelbimbó nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, pedig ha jól készítik, nagyon ízletes tud lenni. Ha szeretnél megbarátkozni az apró káposztára emlékeztető zöldséggel, akkor készítsd el a tejszínes-baconos változatot: a zöldség jellegzetes ízét remekül feldobja a sós, szaftos szalonna, a tejszíntől pedig igazán krémes, selymes lesz az összhatás. Húsok mellé köretnek, de önmagában is tálalhatjuk.

Krémes baconos kelbimbó

1 kg kelbimbó
20 dkg bacon
3 gerezd fokhagyma
5 dkg reszelt sajt
4 dl főzőtejszín
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 ek vaj
zsemlemorzsa

A kelbimbókat először megtisztítjuk, majd szárukat levágjuk. Megmossuk, papírtőrlővel leitatjuk a nedvességet. Sós vízben 15 percig előfőzzük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy tálat kivajazunk, majd megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával.

A bacont egy nagyobb serpenyőben egy kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a reszelt sajt kétharmadát, és a leszűrt, előfőzött kelbimbót.

Felöntjük a tejszínnel, majd sóval, borssal ízlés szerint megszórjuk.

Mikor a tejszín elkezd besűrűsödni, átöntjük a tepsibe, és rászórjuk a maradék reszelt sajtot, betesszük a sütőbe 20-25 percre, míg aranybarna nem lesz a teteje.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago