A mángold nálunk nem különösebb elterjedt – mondhatni egészen ritka -, elsősorban horvát éttermekben találkozhatunk vele, ott ugyanis alapköretnek számít. Ezúttal a mángoldfőzelék receptjét mutatjuk meg.
A méltatlanul elfeledett mángold a a cukorrépa és a cékla közeli rokona, amelyről kevesen tudják, hogy egyetlen tányérnyi mángoldból készült ételben megtalálható a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosa.
És hogy mi is pontosan a mángold? Nos, ez a zöldség leginkább a spenótra hajaz, és nem csak kinézetében, de felhasználásában is sok hasonlóságot mutat a parajjal. Főzeléknek, lepénybe, köretnek használják leginkább, de ízesíthetünk vele burgonyapürét, sós rétest is, a levelét pedig megtölthetjük ízlésünk szerint összeállított gabonás-gombás keverékkel is. Általánosan elmondható hát, hogy aki szereti a spenótot, az nyugodtan próbálkozzon meg a mángolddal is.
Akárcsak a parajfőzelékhez a mángolfőzelékhez is készíthetünk zöldségfasírtokat, tükörtojást, de bundázott kenyérrel is nagyon ízletes.
Hozzávalók
50 dkg mángold
3-4 dl tej, vagy tejszín
liszt, margarin
fokhagyma, só, bors, szerecsendió
A mángold levelét alaposan mossuk át, majd bőséges, forrásban levő vízben, rövid idő alatt főzzük puhára. (Ha a szárát is felhasználjuk, akkor előbb ezeket dobjuk be a forrásban levő vízbe, majd néhány perc múlva követheti a levele is. )
Egy szűrőlapáttal emeljük ki a mángoldot, és a fele tejjel, vagy tejszínnel turmixoljuk össze. A margarin és liszt segítségével készítsünk rántást (kb. 5 dkg vajon pirítsunk meg két evőkanál lisztet, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és engedjük fel a maradék tejjel.
Kézi habverővel keverjük csomómentesre, majd öntsük hozzá a turmixolt mángoldot. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Addig kevergessük, amíg krémesre besűrűsödik.
Kész is az isteni mángoldfőzelék, jó étvágyat kívánunk hozzá!
Borítókép forrása: Finomságok konyhája