Diéta & Egészség

Megkeseredett zöldségek – csalódott háziasszonyok

Aki átélte már az élményt, hogy keserű cukkinis ételt tett családja asztalára, biztosan kinyomozta, hogy történhetett az eset. Akinek ehhez még nem volt szerencséje, bátran olvasson tovább.

Bálint gazda szerint a cukkinit nem olyan rég fedezte fel a világ, mert egy emberöltővel korábban még nem írtak róla a szakkönyvek. Ezek szerint viszonylag gyorsan vált népszerűvé ez a kabaktermésű, a tökkel, uborkával, patiszonnal rokon növény, amelyből változatos, ízletes ételek készíthetők. (Alacsony energiatartalma miatt a fogyókúrázóknak is kedvelt zöldségalapanyaga.)

A cukkini vásárlása és szállítása igényel egy kis odafigyelést: a felhasználásra leginkább érdemes zsenge cukkini héja könnyen sérül (és a sérülésnél hamar rohadásnak indul). Tárolása: hűtőszekrényben akár egy hétig is frissen tartható. A keserű íz egyik oka az ennél hosszabb tárolási idő lehet. A másik a növényt a fejlődése során ért stressz, vagyis a szélsőséges időjárási viszonyok, esetleg a kiültetés. Végül és nem utolsósorban a genetikát is hibáztathatjuk: a kabaktermésű növények, így a cukkini is kukurbitacin nevű, keserű ízű méreganyagot termelt a kártevők ellen. A nemesítések során ezeket a mérgeket hatástalanították és így a keserű ízt is kizárták, előfordulhat azonban, hogy egy-egy példány „viszaüt” az ősökre. Vagy ami ennél valószínűbb: a többféle, egymás mellett növő tökféle, pl. a dísztök miatti visszakeresztezés, mutáció áll a háttérben.

Bármi is okozza, ne együk meg a keserű cukkinis ételt. Nem finom, és még rosszul is lehetünk tőle. A csalódás elkerülése végett pedig még nyersen kóstoljuk meg a zöldséget

Gyenes Zsuzsa

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

1 hét ago