A sült céklából készült leves kenyérrel, szénhidráttartalmú levesbetéttel, vagy akár önmagában is megállja helyét. 

Az élénklila zöldségből millió és egy féle szuperfinom étel készíthető, levesnek például egészen fantasztikus, különösen akkor, ha sült céklából készítjük. Ugyan a süt cékla leves elkészítése nem rövid idő, és a gumikesztyűt is érdemes hozzá előkészíteni, a végeredmény mindenképpen megéri a befektetett időt és energiát: ízletes, selymes leves, amely szívünket-lelkünket átmelegíti egy-egy csípősebb őszi nap után.

Leves sült céklából 

  • 1 kg cékla
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0.5 csokor kakukkfű
  • 100 ml tejföl
  • 0.5 db citrom leve
  • 15 dkg kék sajt
  • dió (durvára vágva)

A céklát megmossuk, megtisztítjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Egy tepsibe tesszük a céklát, a hagymát és a fokhagymát. Felöntjük 150 ml vízzel, fűszerezzük, majd a kakukkfüvet is rászórjuk. Fóliával letakarjuk, és addig sütjük, amíg a cékla meg nem puhul. Ez körülbelül 75 percet vesz igénybe.

Ha a cékla puha lett,  levesszük a fóliát, az egészet egy lábasba öntjük, és beletesszük a leveskockát. Felforraljuk az egészet. Ha szükséges vizet öntünk hozzá, majd botmixer segítségével pürésítjük.

Ezt követően megfűszerezzük, aztán kikeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a citromlevet. Alaposan elkeverjük.

Dióval és kéksajttal megszórva tálaljuk.

[sc name=”facebook” ][/sc]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: