A természetes táplálkozás hívei borzadva olvassák az E-számokat az élelmiszerek összetevői között. Az E-számok (melyből az E Európát jelöli) olyan élelmiszer-adalékanyagok, amelyeket normális esetben nem fogyasztunk élelmiszerként. Ez nem jelenti azonban azt, hogy nem használjuk magunk is az otthoni sütés – főzés során, mint például az E500-ként jelölt szódabikarbónát.
Az E-számok egy csoportja az emulgeálószereket jelöli. Emulgeálószer – ez már önmagában ijesztően hangzik, pedig az emulgeálás is jól ismert konyhai művelet: a majonéz készítésekor is emulgeálunk, vagyis egyébként nem elegyedő folyadékokat egységesítünk. A legismertebb emulgeálószer a tojás, emulgeáló hatását a sárgájában található lecitinnek köszönheti. A leticint az élelmiszeripar is használja, tojás helyett azonban inkább szójából állítja elő, de kukoricát, napraforgót és repcét is használnak alapanyagként. A lecitint nem csak emulgeáló hatása miatt kedvelik: lisztkezelőszerként javítja a tészták gyúrhatóságát, a péksüteményeket pedig puhává teszi. A lecitin (E322) használható csecsemő- és gyermektáplálékokban és ökológiai (bio) élelmiszerek előállításához is, de az nem kizárható, hogy genetikailag módosított alapanyagból készítik. (forrás: tudatos vásárló)
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…