A természetes táplálkozás hívei borzadva olvassák az E-számokat az élelmiszerek összetevői között. Az E-számok (melyből az E Európát jelöli) olyan élelmiszer-adalékanyagok, amelyeket normális esetben nem fogyasztunk élelmiszerként. Ez nem jelenti azonban azt, hogy nem használjuk magunk is az otthoni sütés – főzés során, mint például az E500-ként jelölt szódabikarbónát.
Az E-számok egy csoportja az emulgeálószereket jelöli. Emulgeálószer – ez már önmagában ijesztően hangzik, pedig az emulgeálás is jól ismert konyhai művelet: a majonéz készítésekor is emulgeálunk, vagyis egyébként nem elegyedő folyadékokat egységesítünk. A legismertebb emulgeálószer a tojás, emulgeáló hatását a sárgájában található lecitinnek köszönheti. A leticint az élelmiszeripar is használja, tojás helyett azonban inkább szójából állítja elő, de kukoricát, napraforgót és repcét is használnak alapanyagként. A lecitint nem csak emulgeáló hatása miatt kedvelik: lisztkezelőszerként javítja a tészták gyúrhatóságát, a péksüteményeket pedig puhává teszi. A lecitin (E322) használható csecsemő- és gyermektáplálékokban és ökológiai (bio) élelmiszerek előállításához is, de az nem kizárható, hogy genetikailag módosított alapanyagból készítik. (forrás: tudatos vásárló)
Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…
A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…
A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…
Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…
Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…
Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…