Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán tényleg odafigyelek”. A bőröd lebarnult, a telefonod tele naplementés fotókkal… és a hasad is jelez: itt az ideje a visszafogásnak.

Ilyenkor jön a böngészés: gyors fogyás, beach body három nap alatt, detox, tisztulás, léböjt. Mert amit hónapok vagy évek alatt szedtél fel, attól pár hét alatt akarsz megszabadulni. Lehetőleg még péntek estig.

De ez a sprintgondolkodás pont az, ami miatt annyian elhasalnak a diétáikkal.

Hosszú távon dől el minden

A kampányszerű, önsanyargató étrendek pont úgy viselkednek, mint a kifőzdei nokedli: elsőre jól néznek ki, aztán szétcsúsznak.

Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa szerint a kulcs az, hogy olyan étrendet válasszunk, amit hosszabb távon is bírunk – fizikailag, érzelmileg, emberileg.

Nem kell tökéletesnek lenni. Elég, ha fenntartható vagy.
Ezért is ennyire működőképes például a mediterrán étrend – sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek, olívaolaj, magvak. Nem tilt, nem szélsőséges, hanem együttműködik veled.

A legnagyobb hiba: a „mindent egyszerre” csapda

A legtöbben ott csúsznak el, hogy túl nagyot akarnak ugrani egyszerre. Egy-két hétig mennek a zöld turmixok, a futások és a főtt brokkoli, aztán jön egy grillparti vagy egy vasárnapi húsleves anyunál, és borul minden.

Ezért is fontos, hogy ne akarj mindent egyszerre átírni.
Kis változtatás, kis győzelem, aztán lehet tovább lépni.

Ha a magyar konyha a gyengéd, nem kell elengedni – csak újragondolni.
Például a lecsót csinálhatod növényi olajjal is.
A rántottába nem muszáj zsírt tenni.
A vajat meg lecserélheted egy könnyebb növényi alapú margarinra, mint például a Flora Light – ami nem csak a kalóriákon segít, de a koleszterinszintet is kiegyensúlyozhatja.

Nyár = plusz nehezítés

Ha nyáron diétázni kezdesz, nemcsak a tested ellen dolgozol, hanem az évszak ellen is.
Meleg van, fáradékonyabb vagy, és amúgy is csábítanak a strandkaják, a fesztiválos lángosok, a spontán baráti pizzázások.

Ráadásul a szervezet ilyenkor még érzékenyebb: ha ebbe belehúzol egy koplalást is, könnyen jöhet a rosszullét, gyengeség, szédelgés.

Szóval nyáron nemhogy nem kell szigorítani – inkább figyelj arra, hogy mit bír a tested.

Készülj fel, ne improvizálj

Sok életmódváltás azért fullad kudarcba, mert nem készülünk fel a való életre. Például elindulsz egy egész napos programra, és csak a helyszínen jössz rá, hogy ott aztán semmi olyat nem találsz, amit te most „ehetsz”.

Ilyenkor jól jön egy hűtőtáska vagy egy pár előre bekészített könnyű fogás.
Zöldségkrémek például tökéletesek: maradék sült zöldségből is simán lehet mártogatóst csinálni egy kis só, bors, fűszer, növényi margarin hozzáadásával.
Avokádó, zöldborsó, lencse – és már csak néhány zöldséghasáb vagy teljes kiőrlésű keksz kell mellé.

És a nassolás?

A nyári esték nem a mértéktartásról híresek.
Ilyenkor jön elő a chips, a ropi, a sós mogyi – és ezekkel gyakran észrevétlenül viszel be több száz kalóriát.

Az olajos magvak például simán 600 kcal körül mozognak 100 grammonként – ez egy egész étkezés.
Ha valami ropogósra vágysz, sült csicseriborsó is lehet a megoldás. Fűszerezed, sütöd, elrágcsálod. És nem dől össze a rendszered tőle.

A nyári diéta nem sprint, hanem újratanulás

A nyári diéta nem az akaraterőről szól.
Hanem arról, hogy hogyan tudsz magaddal partneri viszonyban lenni.
Mert nem az a kérdés, mit tilts el magadtól – hanem hogy mit tudsz úgy alakítani, hogy közben jól is érezd magad.

A tested nem az ellenséged. Csak visszajelzéseket ad.

És ha nem rohansz, talán még meg is hallod, mit mond.

Hirdetés: